U galeriji MAK Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH otvorena “Kreativnost u slobodno vrijeme 2020.”

U galeriji MAK Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH večeras je otvorena „Kreativnost u slobodno vrijeme 2020.“, a u organizaciji Udruženja građana češkog porijekla „Češka beseda“ Sarajevo.

Ovo je sedma po redu izložba iz ovog ciklusa, a 17. u okviru ciklusa „Česi u BiH“. Na izložbi je predstavljeno 25 panoa sa fotografijama kreativnih radova članova Udruženja. Prema riječima predsjednica Udruženja „Češka beseda“ Jovanke Manzalović Šalaka izložba je trebala biti otvorena ranije no to nije bilo moguće zbog pandemije Covid-19.

“Zbog toga smo u saradnji sa ekipom Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH izložbu prvo predstavili u virtulenom svijetu, odnosno u virtulenoj galeriji na platformi Kunstmatrix, a sada je došlo vrijeme da je otvorimo i u pravoj galeriji. Izložba je i nastajala u neobičnim okolnostima, kad smo bili u izolaciji, kada djeca i stariji od 65 godina nisu smjeli izaći izvan svojih domova, a ostali su izlazili samo ako su morali. Zato smo, inspirisani tim neobičnim uslovima života, naše autore namjerno podijelili u tri grupe, one ispod 18 godina, od 18 do 65 godina i treća je kategorija 65+ “, kazala je Manzalović Šalaka.

Foto: Galerija MAK
Foto: Galerija MAK

Dodala je da je zahvalna svima članovima „Češke besede“ koji su izdvojili svoje slobodno vrijeme kako bi prikupili materijal za izložbu i pretočili ga u fotografije kojim su ispripovijedali svoju kreativnu priču.

“Veoma nam je važno, da mi pripadnici češke nacionalne manjine u glavnom gradu BiH ostavimo u naslijeđe budućim generacijama sve ono što smo radili i stvarali, ma kako bila teška vremena u kojima smo živjeli”, dodala je Manzalović Šalaka.

Virtuelna izložba „Kreativnost u slobodno vrijeme 2020“ može se pogledati na linku.