Izolacija spasila tri miliona života, spremiti se za novi talas

Više od tri miliona života je spašeno tokom pandemije koronavirusa zahvaljujući prvenstveno izolaciji.

Novi porast broja zaraženih
Evropski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti, s kojim je Imperial College radio analizu, naglašava da je “talas zaraze prešao vrhunac u svim zemljama izuzev Poljske i Švedske, ali pandemija nije završena i novi porast se može očekivati idućih nedjelja”, piše Oslobođenje.

Istovremeno su čelnici Francuske i Njemačke, Emmanuel Macrone i Angela Merkel, i još nekoliko lidera zemalja članica EU, od Evropske komisije (EK) zatražili da spremi sve što je neophodno za odbranu od vjerovatnog novog talasa zaraze koronavirusom, od zaliha maski, respiratora i lijekova, pa do neophodnog broja kreveta u specijalizovanim bolnicama.

Macrone, Merkel i lideri Španije, Belgije, Danske i Poljske u pismu predsjednici EK Ursuli von der Layen upozoravaju da je to nužno jer je jasno da Evropska unija i njene članice nisu bile spremne da se izbore s takvom epidemijom.

Na Balkanu nije sjajno
Daleko bolje su prošle susjedne zemlje koje su se odlučile na oštre mjere protiv koronavirusa, pa je tako u Norveškoj svega 43 preminulih na milion stanovnika, u Danskoj 97, u Finskoj 56.

Mediji u EU prenose i nalaze američkog Johns Hopkins instituta prema kojima se krivulja zaraze u Evropi visoko zadržala najviše u Velikoj Britaniji, Poljskoj, Švedskoj i Ukrajini, a sada skoro “prizemila” u dosad najteže pogodjenim državama Španiji, Italiji i Francuskoj.

Na Balkanu je novi zabrinjavajući porast zaraze zabilježen u Severnoj Makedoniji, a situacija nije sjajna ni u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj i Albaniji, dok su Hrvatska, Slovenija i Crna Gora bez novih slučajeva zaraze.