Foto: Dreamstime

Kako se sačuvati manipulatora: 7 fraza koje često koriste

Ne dozvolite da vas obuzmu slatke riječi manipulativne osobe, držite se osjećaja kontrole i sami odlučite, pazite na manipulaciju i ne bojte se napustiti ju, samo vi imate pravo kontrolirati vlastiti život.

Manipulacija je kontrola koja se maskira kao ljubav. To je sposobnost koja izgleda kao privrženost, a zapravo to spada u jednu formu psihičkog zlostavljanja. Manipulacija nije samo kontrolirajuća, već je i duboko sebična.

Ovo je sedam uobičajenih fraza koje ukazuju na manipulaciju, a odgovori ispod su logični za pojedinu frazu:

1. ‘Pogledaj što si me natjerala da napravim’

Nemam snage da te natjeram da išta napraviš. Odlučio si sam nešto napraviti. Moraš snositi odgovornost za vlastite postupke. Ja snosim za svoje, ti za svoje.

2. ‘Kako se još uvijek možeš ljutiti na mene nakon što sam ti kupio tu prekrasnu ogrlicu?’

Moj oproštaj se ne može kupiti novcem. Jako si ljubazan što si mi kupio ogrlicu. Međutim, ako je ova ogrlica uvjetovana mojim oproštajem, to nije poklon. To je mito. Možeš ju dobiti natrag.

3. ‘Nemoj to nositi vani. Daj da ti provjerim telefon. Ko ti je pisao? Nisi ti ona kojoj ne vjerujem – već su to drugi ljudi’

Ne moraš vjerovati drugim ljudima. Moraš meni vjerovati da sam ti vjerna i poštena. Kada se tako ponašaš, ti pretpostavljaš da sam ili nevjerna ili vrlo slaba osoba. A nisam ni jedno ni drugo.

4. ‘Želim da ostaneš kod kuće jer je to najbolje za našu djecu. Samo se želim pobrinuti za tebe’

Najbolja stvar za moju djecu je imati majku koja je sretna i cjelovita. Izbor posao ili ostati kod kuće je moj. Radeći ono što me čini sretnom učim našu djecu da imaju autonomiju nad vlastitim životom. Prisiljavanje na stil života kojeg ne želim je briga za mene? Ili je jačanje kontrole nad mojim životom?

5. ‘Znam da se zbog toga osjećaš snažno, ali trebaš to učiniti na moj način. To je najbolje za nas’

Ono što je najbolje za nas je da donosimo odluke kao par. Ono što je za mene najbolje je da se moj doprinos čuje i poštuje. Je li tvoj način doista ono što je najbolje za nas ili je to najbolje za tebe?

6. ‘Ako odeš, ozlijedit ću se’

Ako razmišljaš povrijediti se, moraš nazvati pomoć. Ne možeš svaki put kada napravim odluku i odem to reći. Ja sam odlučila da odlazim. Pozovi pomoć ili ću ti ja, piše Your Tango.

7. ‘Znam da trenutno ne želiš djecu, ali pokušajmo svejedno. Samo želim da budemo obitelj’

Porodica može imati mnogo različitih oblika. Zajednička nit između njih je osjećaj međusobnog poštovanja. Imam pravo birati koliko djece ćemo imati i kada. Reći ću ti kada sam spremna. Nadam se da češ i ti tada biti spreman.

Pazite na manipulaciju i ne bojte se napustiti ju. Samo vi imate pravo kontrolirati vlastiti život.