Bevanda: U drugoj polovici godine bit će osigurana sredstva za bitne projekte

Nakon što je jučer Predsjedništvu BiH dostavljen Nacrt zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2020. godinu zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda kazao je da je to dobra poruka te da ćemo u u drugoj polovici godine imati osigurana sredstva za započete projekte kako bismo snažnije odgovorili na akutna pitanja, poput migrantske krize i ispunjava uvjeta za priduživanje Europskoj uniji.

Bevanda je podsjetio kako nismo imali usvojen proračun u teškim i nepoznatim uvjetima kada je trebalo brzo reagirati na loše zdravstvene i ekonomske posljedice pandemije virusa Covid -19. Naveo je i to da, iako nisu izgubili kontrolu niti ugrozili fiskalnu stabilnost BiH, poslovanje na osnovu privremenog financiranja znatno ih ograničava i usporava da odgovore na redovite aktivnosti, a ne samo posljedice pandemije.

“Proračunom mnogi nisu zadovoljni jer je restriktivan u pojedinim oblastima, ali ove godine imali smo druge i iznenadne prioritete nakon koronavirusa, ali nismo doveli u pitanje funkcioniranje nijedne institucije BiH zbog smanjenja planiranih iznosa na pojedinim stavkama. Do sada smo uspješno organizirali rad s postojećim sredstvima u okviru privremenog financiranja koje je na snazi od početka godine. Nadam se da će posao u svezi s proračunom biti uskoro okončan u Predsjedništvu BiH, i u konačnici, u Parlamentarnoj skupštini BiH te da nećemo usvajati i ovaj proračun u posljednjim danima tekuće godine što je bio slučaj s prethodnim”, kazao je Bevanda.

Istakao je kako je Odluka o privremenom financiranju za drugi kvartal na snazi je do 1. 7. ove godine i da si sva plaćanja u zakonskim okvirima.

“Ministarstvo financija i trezora BiH postupilo je profesionalno i u uvjetima korigiranja proračuna nakon zaključka Predsjedništva i bit će spremno da i dalje postupa sukladno Ustavu i zakonima, bilo da je riječ o novom proračunu ili donošenju odluka o privremenom financiranju”, poručio je Bevanda.