KCUS za pacijente iz drugih kantona traži negativan test na koronanvirus

Dželaludin Junuzović direktor hirurške discipline na KCUS-u danas je uputio svim organizacionim jedinicama zaključke Kriznog štaba KCUS-a a koji se odnose na postupanje sa pacijentima u situaciji kada je povećan broj oboljelih od koronavirusa.

Tako u KCUS neće biti primljeni pacijenti iz drugih kantona na pregled i hospitalizaciju (osim životno ugroženih) ukoliko nemaju negativan test na Covid 19 ne stariji od 48 sati.

„Operativni program se reducira i radit će se samo urgentna stanja i onkološki pacijenti za šta postoji striktna indikacija kao i na početku pandemije“, navodi Junuzović u svom mailu.

Pacijenti kod kojih se sumnja na prisustvo koronavirusa upućuju se na opservaciju u izolatorij na Podhrastovima gdje će biti testirani.

„U savjetovališta primati samo hitne i onkološke pacijente, a kontrole vraćati na primarni i sekundarni nivo zdravstvene zaštite“.

Obavezuju se svi uposlenici o strogom nošenju zaštitne opreme, za šta su odgovorni šef OJ i glavne sestre.

„Skrenuti pažnju ljekarima koji rade u trijažnim šatorima da striktno primaju samo pacijente koji pripadaju navedenim stanjima“, naveo je Junuzović.

Ovakvim načinom rada KCUS će dodatno opteretiti Opću bolnicu “Prim.dr. Abdulah Nakaš”.