SAD: Požari bjesne, prognozira se sušno i toplo ljeto

Požari divljaju po dijelovima pustinjskog jugozapada i Kalifornije, gdje slabe kiše, sve više temperature i vjetar čine idealne uslove za brzo širenje vatre.

Niz požara izbio je tokom vikenda između Phoenixa i Tucsona, dok su u ponedjeljak u blizini San Luis Obispo u Kaliforniji gorjeli drugi požari, zbog čega su naređene evakuacije. Vlaga je pala je na čak 5 posto u dijelovima Arizone, Nevade, Kalifornije i drugim lokacijama na jugozapadu, a vjetrovi su puhali i iznad 40 km / h.

Evakuacije su bile u toku u blizini požara sjeveroistočno od Phoenixa, zbog kojeg je već u utorak ujutro u Tonto National Forest u Arizoni izgorilo gotovo 64.513 hektara i nije mogla biti obuzdana. Američka služba za šume u Phoenixu pozvala je 1.500 stanovnika Tonto Basin-a i Punkin Center-a da se odmah evakuišu.

 

“Opasnost u tim mjestima je neposredna i po život opasna”, napisali su zvaničnici. “Ako odlučite da ignorišete ovaj savet, morate shvatiti da hitne službe možda neće moći da vam pomognu dalje.”

Požar nije obuzdan ni u utorak.

U međuvremenu, dodatni požari nastavili su gorjeti istočno od Phoenixa, gdje je vatra Sawtooth progutala 25.000 hektara, uz 81 posto obuzdavanja. Oko 225 ljudi je prvobitno pozvano da se bori protiv vatre izazvane munjom – iako to nije prijetilo nijednom naseljenom području i nije bila potrebna evakuacija.

Sjeverni rub Grand Canyon-a zatvoren je od vikenda zbog požara koji je zahvatio 30 000 hektara pod nazivom Mangum Fire. Više od 500 vatrogasaca nastavlja se boriti protiv vatre, koja je u utorak ujutro bila obuzdana svega 3 posto.

 

Prema jugu naređene su evakuacije uoči vatre Bighorna, koja gori sjeveroistočno od Tucsona, u pogledu na grad. Vatra, koja je započela udarom munje 5. juna, gorjela je duž zapadnog toka planine Santa Catalina, istočno od autoputa 77. Suhi i vjetroviti uslovi su vatru pomaknuli bliže naseljenim područjima.Gotovo 15 000 hektara izgorjelo je od ponedjeljka navečer. Državni park Catalina, te brojne popularne pješačke staze – uključujući kanjon Romera, kanjon Pima i Finger Rock – zatvorene su za javnost.

Juni je vrhunac požarne sezone u Phoenixu i središnjoj Arizoni. U junu ova država jedva zabilježi dovoljno kiše za mjerenje a temperature rastu i do 40 stepeni.

U Kaliforniji prijete manji požari, uključujući požar Avila u blizini San Luis Obispo, ali su naredbe za evakuaciju poništene nakon što je požar koliko toliko savladan. Autoput 101 ponovo je otvoren u ponedjeljak.

Istočno-jugoistočno od Sacramenta, Požar Grant i dalje gori, ali je 92 posto savladan. Plamen je progutao nešto više od 5.000 hektara.

Veći dio centralne doline Kalifornije, Veliki sliv Nevade, sjeverna Arizona i područje Četiri ugla pod utorak su pod upozorenjima crvene zastave – što označava uvjete koji bi odmah pogodovali širenju divljih požara.

Nacionalni centar za predviđanje oluja također je ocrtao područja potencijalnih kritičnih požara od sjeverne Arizone preko Utaha i do krajnjeg sjeverozapada Kolorada. Očekivale su se relativne vlažnosti od 5 do 20 posto – što dodatno isušuje preostalu vlagu iz vegetacije.

U Kaliforniji sezona požara tek počinje. Predviđa se neuobičajeno vruće ljeto i ispodprosječne količine kiše u sljedeća tri mjeseca.

Požarna sezona 2020. odvija se usred pandemije koronavirusa. Slučajevi COVID-19 u porastu su u nekoliko država na zapadu, uključujući Arizonu, Novi Meksiko, Oregon i Kaliforniju. Te su države, zajedno s Utahom, zabilježile i najveći broj novih slučajeva prošle sedmice od početka pandemije.