Koji psi su toliko opasni da je njihovo posjedovanje ilegalno u nekim zemljama?

Određene pasmine pasa u različitim dijelovima svijeta smatraju se preopasnima i nepoželjnima za održavanje. Neki misle da su takve pasmine po prirodi agresivne i da ih je teže izdresirati, a u nekim zemljama posjedovanje tih pasmina čak je zabranjeno i kažnjivo.

Ovih deset vrsta smatra se najilegalnijima na svijetu. Provjerite zašto.

Kanarski mastif

Kanarski mastif
Kanarski mastif

Ova pasmina ilegalna je u Australiji i na Novom Zelandu. Smatra se veoma agresivnom pasminom te se zbog toga ne preporučuje obiteljima s djecom.

Rotvajler

Rotvjaler
Rotvjaler

Ovi psi izrazito su snažni i razigrani. Ukoliko ih se ne dresira pravilno, mogu postati agresivni. Zbog toga su zabranjeni u Poljskoj, Portugalu, Rumuniji i Irskoj.

Tosa Inu

tosa inu
tosa inu

Uglavnom se uzgajaju za borbe te mogu biti veoma teški i snažni. Također su i veoma zaštitnički nastrojeni. Ilegalni su u mnogim europskim državama poput Austrije i Ujedinjenog Kraljevstva.

Doberman

doberman
doberman

Dobermani su jedna od najnepoželjnijih vrsta pasa u SAD-u. Nije ih lako dresirati i ne slažu se najbolje s nepoznatim ljudima i psima.

Fila Brasileiro

Fila Brasilero
Fila Brasilero

Imaju reputaciju izvrsnih pasa čuvara. Uzgajani su da čuvaju krda pa su neprijateljski nastrojeni prema svakoj potencijalnoj meti. Kada jednom napadnu, nemoguće ih je zaustaviti. Zabranjeni su u Ujedinjenom Kraljevstvu i Norveškoj.

Argentinska doga

argentinska doga
argentinska doga

Iako su ovi psi jako druželjubivi i uživaju u obiteljskim aktivnostima, jako im je teško uspostaviti kontakt s nepoznatim ljudima. Također, trenira ih se za borbe. Zabranjen je u najmanje deset zemalja poput Portugala i Australije.

Američki buldog

Američki buldog
Američki buldog

Ovi psi izrazito su vezani uz svoje vlasnike. Jako su snažni i imaju izražen instinkt za čuvanje. Ne slažu se ni s kim osim sa svojim vlasnicima i mogu biti izrazito opasni. Zabranjeni su u Danskoj i Singapuru.

Kavkaski ovčar

Kavkaski ovčar
Kavkaski ovčar

Mogu biti jako veliki i teški i imaju jako dug životni vijek. Trenirani su da čuvaju domaće životinje i reagiraju na prijetnju, stoga mogu biti vrlo opasni. Zabranjen je u mnogo zemalja, pa čak i u onoj iz koje potječe, Gruziji.

Tibetanski mastif

Tibetanski mastif
Tibetanski mastif

Ova pasmina jedna je od najskupljih te izgleda poput lava. Odlični su psi čuvari, ali su zabilježeni mnogi slučajevi u Kini kada su ovi psi napali i ozlijedili ljude zbog čega su tamo u određenim pokrajinama zabranjeni.

Pitbull

pitbul
pitbul

Pitbulli su vrsta koja se najviše vezuje uz agresivno ponašanje i mišićavost. Iako neki misle da se ovi psi rađaju zli i agresivni, to je daleko od istine jer su jako umiljati i pogodni za porodicu. Ipak, ilegalni su u mnogim državama diljem svijeta, pogotovo u SAD-u, prenosi Oslobođenje.