Policajci u Sarajevu napali novinarku

Policijski službenici danas su u Sarajevu verbalno napali novinarku Nidžaru Ahmetašević te joj prijetili prekršajnom prijavom, zato što je snimala brutalno postupanje policije prema migrantima na ulici.

Kako navodi u razgovoru za eTrafiku, na ulici je vidjela policajce koji su oborili na pločnik nekoliko migranata, a zatim ih uveli u policijsko vozilo u kome se već nalazilo nekoliko ljudi.

“Sve to sam snimila svojim telefonom, bez razloga su hapsili ljude. Kada su ih ubacili u vozilo, policajci su došli do mene i verbalno me napali. Vrlo su se neprofesionalno ponašali, prijetili su mi prekršajnom prijavom. Pokazala sam im svoju novinarsku akreditaciju, ali je nisu htjeli prihvatiti kao validan dokument, već su mi tražili dozvolu za rad. U BiH novinarima to nije uopšte potrebno, moja akreditacija je dozvola za rad. Zatim su legitimisali i mene i prijateljicu koja je bila sa mnom. Bili su jako neprijatni i stalno ponavljali da ću dobiti prekršajnu prijavu jer sam ih ometala u poslu. Nikoga ja nisam ometala, samo sam bilježila njihove postupke”, navodi Nidžara Ahmetašević.

Tokom razgovora sa policijskim službenicima ona je nazvala Liniju za pomoć novinarima i zatražila podršku, ali je dobila odgovor da im se obrati mailom.