Lego donirao četiri miliona dolara za borbu protiv rasizma

Kompanija Lego donirala je četiri miliona dolara za borbu protiv rasizma i tako odabrala stranu u borbi, zalažući se za prava afroamerikanaca, prenosi Insider.

Iz Lega su u kratkom saopćenju za javnost objasnili kako je novac namijenjen američkim organizacijama koje se bore protiv ksenofobije te uče djecu i mlade toleranciji i jednakosti.

“Mnogo toga treba uraditi. Mi doniramo četiri miliona organizacijama koje podržavaju i prate afroameričku djecu i bore se za jednakost”, naveo je Lego.

Podsjetimo, u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) 25. maja je ubijen George Floyd, amerikanac koji je uhvaćen kada je u prodavnici pokušao iskoristiti lažnu novčanicu. Policajac koji ga je hapsio oborio ga je na pod i držao na tlu tako što je naslonio koljeno na njegov vrat.

Uprkos Floydovim molbama, policajac nije sklonio koljeno s njegovog vrata ukupno 8 minuta i 45 sekundi, što je rezultiralo Floydovom smrću. Od tada nekoliko stotina hiljada Amerikanaca protestuje diljem SAD-a, a demonstracije su se proširile i na mnoge druge države u svijetu.