Lijek za sve brige: Zanimljive činjenice o smijanju koje zasigurno niste znali

Smijeh je lijek za sve brige. Iz dana u dan, trudimo se da se smijemo što više i otjeramo negativnosti iz naših života. U nastavku vam donosimo 20 činjenica o smijanju koje zasigurno niste znali.

1. Smijeh se sastoji od niza tonova sličnih samoglasnika koji se ponavljaju svake petine sekunde.

2. Bebe počinju da se smiju u snu od prvog dana rođenja.

3. Nakon operacije kuka jedan muškarac iz Holandije skoro tri godine nije prestajao da se smije. Od kada je izašao iz bolnice kod njega je svako pitanje, ali i odgovor, izazivalo napade smijeha.

4. Odrasli se dnevno nasmiju oko sedamnaest puta, dok se mala djeca nasmiju i do tristo puta.

5. Smijeh nije moguće kontrolisati. Kada vidite druge ljude kako se smiju, ne možete se kontrolisati – nasmijete se i vi, zar ne? To se događa zato što zvuk smijeha aktivira dio u našem mozgu koji priprema mišiće lica na micanje i nemoguće je suzbiti tu reakciju.

6. Jedna studija je pokazala kako su Japanci najmanje zabavan narod, a jedan od razloga je i taj što uopšte nemaju nacionalističkih viceva. Žene se muškarcima smiju dva puta češće nego muškarci ženama.

7. Smijeh sagorjeva kalorije. Smijte se što više jer će, prema istraživanju univerziteta Vanderbilt, samo 10 minuta smijeha dnevno sagorjeti 50 kalorija. Istraživači su otkrili da se zbog povećanja brzine otkucaja srca, a samim tim i veće potrošnje kiseonika tokom smejanja podstiče gubitak kalorija.

8. Američki stručnjaci su ustanovili da je, u prosjeku, poslije gledanja komedije cirkulacija za čak pedeset odsto bolja nego poslije gledanja neke melodrame.

9. Smijeh nije povezan sa humorom. Smijeh nije uslovno vezan za zbijanje šala. Iako nam se čini da nema smijeha bez dobrog vica, situacija je upravo suprotna. Više od 80 posto osmijeha izazove običan razgovor.

10. Nauka o smijehu naziva se gelotologija (gelos je grčka reč za smijeh).

11. William Fry, koji se bavi istraživanjem smijeha, kaže da je za ritam koji njegovo srce postiže nakon 10 minuta veslanja, potrebno samo 1 minut gromoglasnog smijeha. Smijeh kao vježba? Zvuči dobro!

12. Parovi koji se smiju zajedno – ostaju zajedno. Ova stara izreka nije izmišljotina nego istina. Američki psiholozi sproveli su zanimljivo ljubavno istraživanje i otkrili kako parovi koji se u stresnim situacijama okreću humoru bolje rješavaju probleme u vezi i zadovoljniji su, a njihove veze su dugotrajne.

13. Tajlanđanka Jittarat Wongsomboon se na jednom takmičenju u smijanju smijala bez prekida 12 minuta i 26 sekundi, a njen smijeh je na vrhuncu imao oko 110 decibela.

14. Muškarci se više smiju u muškom nego u ženskom društvu.

15. Instruktori joge otkrivaju kako postoje vežbe smijanja, koje u kombinaciji sa dubokim disanjem, pomažu u dovođenju kiseonika u tijelo i mozak, zbog čega se osećamo energičnije i zdravije.

16. Svaka vrsta smijeha ima i svoje značenje, te se grohotnim smehom uglavnom privlači pažnja, ali je on nekada i pokazatelj lakšeg oblika duševne bolesti.

17. Smijeh je i oblik vježbe. Dok se smijemo aktiviraju nam se mišići u području stomaka, a njihova aktivacija može da se uporedi sa osjećajem koji doživljavamo za vrijeme rada trbušnjaka.

18. Beba počinje da se smije još za vrijeme boravka u majčinom stomaku.

19. Istraživanje iz 2012. godine, otkrilo je kako smijeh značajno smanjuje prag bola, najverovatnije zbog naleta endorfina, hormona sreće.

20. Najnovija istraživanja pokazuju da samo jedan minut smijeha snabdjeva tijelo sa 45 minuta terapeutske opuštenosti.

Izvor: Zanimljivosti dana