Na sastanku Vlade Kantona Sarajevo i Bit alijanse razgovarano o unapređenju IT sektora u KS

Na današnjem sastanku Vlade Kantona Sarajevo i predstavnika Udruženja Bit alijansa razgovarano je o unapređenju IT sektora u Kantonu Sarajevo.

Sastanku su prisustvovali premijer KS Mario Nenadić, ministri privrede, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i finansija Draško Jeličić, Faruk Kapidžić i Jasmin Halebić, a iz Bit alijase izvršna direktorica Tatjana Vučić i operativni menadžer Haris Palalija.

Zaključak sastanka je da je neophodno zakonsko proglašenje IT industrije strateškom industrijom za KS i BiH, jer je to preduslov za implementaciju brojnih značajnih projekata u svim segmentima života.

“Primat je ostvariti još čvršću saradnju Vlade i Alijanse u cilju razvoja IT industrije kao najbrže rastuće i jedne od najprofitabilnijih industrija, to jeste one koja može riještiti mnoge probleme, što se dokazalo tokom pandemije koronavirusa”, saopćeno je iz KS.

Bit alijansa je udruženje koje okuplja 60 uspješnih IT kompanija na prostoru čitave Bosne i Hercegovine.

Premijer Nenadić je na kraju predložio i uključivanje Bit alijanse u rad Vijeća za reformu tržišta rada KS, navodi se u saopćenju.