Prijedlog skupštinskog poslovnika posvađao vlast i opoziciju u Narodnoj skupštini RS

Novi poslovnik Skupštine Republike Srpske predviđa da je u izuzetnim okolnostima i u slučaju vanredne situacije ili vanrednog stanja moguće održati online sjednicu.

Prijedlog je posvađao vlast i opoziciju, koja im je poručila da će demokratiju dobiti na ulicama ako je izbace iz skupštine.

“Kad istjerate demokratiju iz Narodne skupštine, imaćete je na ulici. Jer vi kradete i otima, i ovo je krajnje što pokušavate sa ovim poslovnikom. Ne treba vam kvorum zato što ima te duple poslove, duple plate. Ko ste vi da kažnjavate po svom nahođenju”, kazao je šef Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić.

Nakon oduzimanja riječi Staniću, nastavljena je polemika između opozicionara Nebojše Vukanović i SNSD-ovog Denisa Šulića, koji je predsjedavao sjednicom.

“Vi ste primjenili novi poslovnik i prije nego što je usvojen. Čovjek hoće da kaže pet riječi, a vi ste ga u startu presjekli. Deset puta sječete čovjeka, hoćete da ga dekocentrišete”, rekao je SDS-ov poslanik Nebojša Vukanović.

Odgovorio mu je potpredsjednik NSRS i poslanik SNSD-a Denis Šulić:

“Narodni poslanik kada se pozove na netačan navod mora se izraziti o prethodnoj diskusiji. Ne možemo mi pričati o netačnom navodu kada gospodin Ivić nije pomenuo Milorada Dodika, niti bilo koga drugog već je pričao o poslovniku”, rekao je Šulić.

Za vladajuće u Poslovniku ne postoji ništa što ograničava prava i slobode poslanika, te smatraju da se kod usvajanja treba postići konsenzus. SNSD-ov poslanik Srđan Mazalica uputio je kritike i rukovodstvu parlamenta.

“Rukovodstvo NS mora promjeniti neke stvari. Ako je poslanik prekršio poslovnik njemu se ili izriču mjere ili se ne prekida. A, propušta se prilika da se poslovnik primjeni ondje gdje se treba primijeniti i onda se stiče utisak da se ovim izmjenama narušava demokratija. Ne narušava se”, rekao je SNSD-ov poslanik Srđan Mazalica.

Iz PDP-a kažu da jesu za konsenzus ali amandmani predlažu da se vrijeme izlaganja funkcionera koji dolaze kao gosti ograniči na 30 minuta, te da se oformi odbor Narodne skupštine za praćenje medija čiji je osnivač Republika Srpska. Naglašavaju i da je neprihvatljivo da Skupština o nekim tačkama dnevnog reda odlučuje bez razmatranja.