Najbolja rješenja za uklanjanje dima cigarete iz prostorija

Provjetravanje je izrazito bitno i u trenucima dok se puši u prostoriji, a uklanjanju dima mogu pomoći brisanje poda octom, ventilator ali i mirisne svijeće koje upijaju dim.

Bilo da vi pušite ili su vam prijatelji pušači, znajte da postoji učinkovit način da se riješite mirisa dima od cigareta u sobi. Nažalost, činjenica je da se dim lijepi za tepihe i zavjese, koji ga doslovno upijaju, a i namještaj, pogotovo drveni, može poprimiti neugodan miris.

Dubinsko čišćenje?

Ako mislite da je potrebno ukloniti dim dubinski morat ćete napraviti veliko čišćenje.Operite svu odjeću, ali i tkanine koje su bile izložene dimu – jastučiće, dekice, prekrivače i ostale materijale. Obavezno skinite zavjese i operite ih te potopite kratko u omekšivač.

Svaki komad namještaja valja prebrisati – ormare, komode, stol i uređaje, a garnituru za sjedenje istrljajte mekom četkom koju povremeno umočite u mješavinu vode i omekšivača.

Da biste izvukli dim iz tepiha probajte sa namjenskim sredstvima za čišćenje, pa dobro usisajte ili isprobajte neke od prirodnih načina osvježavanja tepiha sodom bikarbonom i eteričnim uljima, ili cimetom.

Ocat je i kod dima – spas

Drveni namještaj i parkete (možete i laminate) prebrišite krpom natopljenom octom. Njegov miris će ishlapjeti brzo, ali ćete zato izvući dim. U slučaju da je miris octa prejak, razblažite ga s vodom i dodajte par kapi mirisnog eteričnog ulja po želji.

Provjetravanje

Tokom čišćenja poželjno je da držite prozore otvorenim kako zbog raznih sredstava za čišćenje, tako i zbog samog dima i provjetravanja. Provjetravanje je izrazito bitno i u trenucima dok se puši u prostoriji. Možda možete nabaviti i aparat za pročišćavanje zraka, ili difuzor koji će raspršivati mirisno ulje.

Ventilator isto pomaže

Nakon što ste prostoriju dobro provjetrili, ako je potrebno, postavite ventilator kraj otvorenog prozora koji će biti okrenut prema vani – tako će najefikasnije izvući dim.

Svijeće

Ne zaboravite da će i ukrasne i mirisne svijeće (možete ih uroniti u posudice sa zrnima kave ili suhim cvjetovima lavande), ali i aktivni ugljen, djelomično upiti dim cigareta.

Napunite nekoliko manjih posudica s octom (uz dodatak koje kapi eteričnog ulja, primjerice, lavande) pa ih stavite u sobe gdje je prisutan miris dima. Kore naranče i limuna možete prokuhati pa također ostaviti te posudice, dok još voda isparava u prostoriji.