Općina Centar: Izdvojeno 55 hiljada KM za pomoć rada javnih kuhinja

Općina Centar Sarajevo je u rebalansu budžeta za 2020. godinu obezbijedila 55 hiljada maraka za pomoć u radu javnih kuhinja s ciljem smanjenja posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa.

Tim povodom je u srijedu, 24. juna 2020. godine organizirano potpisivanje protokola o realizaciji sredstava, koje je ranije potpisao načelnik dr. Nedžad Ajnadžić, sa predstavnicima šest karitativnih organizacija sa područja Kantona Sarajevo.

Narodnoj kuhinji „Stari Grad“ i Crvenom križu Općine Centar izdvojeno je po 15.000 maraka, humanitarnoj organizaciji „Merhamet“ 10.000 KM, a po 5.000 maraka izdvojeno je humanitarnoj karitativnoj organizaciji Franjevačke provincije Bosne srebrene „Kruh svetog Ante“, humanitarnoj pastoralnoj organizaciji „Caritas“i srpskom humanitarnom udruženju „Dobrotvor“. Visina odobrenih sredstava je utvrđena na osnovu broja korisnika pomenutih kuhinja.

Šef Kabineta općinskog načelnika Fahrudin Kurtović je istakao da je ovo jedna u nizu mjera koje provodi Općina Centar u cilju ublažavanja posljedica izazvanih pojavom koronavirusa.

“Općinsko vijeće je rebalansom budžeta izdvojilo 2,8 miliona maraka u svrhu ublažavanja posljedica izazvanih pandemijom. Izdvojili smo između ostalog oko 200.000 maraka za jednokratne novčane pomoći licima koja su dobila otkaz u vrijeme trajanja nesreće uzrokovane koronavirusom, zatim 300.000 maraka za dodjelu bespovratnih sredstava licima koja obavljaju obrtničke djelatnosti, oko 300.000 maraka za dodjelu oko 560 plastenika površine 18 metara kvadratnih… U skladu sa našim finansijskim mogućnostima pokušat ćemo u ovoj godini izdvojiti i dodatna sredstva za podršku radu javnih kuhinja”, pojasnio je Kurtović.

Predstavnici humanitarnih organizacija su zahvalili Općini Centar na višegodišnjoj podršci koju pruža u radu narodnih i javnih kuhinja što će omogućiti za njihove korisnike bogatije obroke.

“Općina Centar je lider društvene odgovornosti kada je u pitanju podrška radu javnih kuhinja i jedan, zaista svijetli primjer kako lokalna zajednica može i treba pomoći”, istakli su iz humanitarnih organizacija.

Današnjem potpisivanju protokola u ime Općine Centar prisustvovao i je savjetnik načelnika Osmo Babić, saopćeno je na službenoj stranici Općine.