Nakon 58 posto prebrojanih listića: Vučićev SNS ubjedljiv na parlamentarnim izborima

Koalicija koju predvodi Sprska napredna stranka (SNS) odnijela je ubjedljivu pobjedu na parlamentarnim izborima u susjednoj državi. 

To se već sa sigurnošću može reći, iako je do sada obrađeno svega 58,4 posto glasačkih listića, gdje je ova koalicija osvojila 62,5 posto glasova. To ukratko znači da su osvojili 62 mandata.

Osim Vučićevog SNS-a, izborni prag od tri posto prešle su još samo dvije izborne liste, a to su koalicija Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije 10,7 posto, dok je lista Aleksandar Šapić – pobjeda za Srbiju osvojila 4,1 posto glasova, saopćio je Ipsos i CeSID.

Više od 6,8 miliona birača danas je biralo između 21 liste, a dio glasača bojkotirao je izbore zbog opozicije koja je također pozvala na bojkot.

Marko Uljarević iz CESID-Ipsos kazao je da se još uvijek broje glasovi te da ne mogu dati preciznu pocjenu izlaznosti.

Najbliži prelasku cenzusa je POKS sa 2,9 posto glasova. Suverenisti i Metla osvojili su po 2,5 posto, a SRS 2,2 posto glasova. Pokret Slobodnih građana dobio je povjerenje 1,7 posto birača, dok je za Zavetnike glasalo 1,6 posto građana koji su iskoristili svoje biračko pravo.

Poslaničke mandate osvojile su i sve četiri izborne liste nacionalnih manjina – Savez vojvođanskih Mađara, Stranka demokratske akcije Sandžaka, Albanska demokratska alternativa i lista koju predvodi Muamer Zukorlić.