Njemačka ne priznaje testove iz BiH zbog laboratorija u kojima su rađeni

Iz instituta Robert Koch su objasnili da nisu sporni testovi, nego laboratorije koje nisu po ISO standardnima.

 

“PCR testovi općenito su prihvaćeni iz svih država članica EU i sa spomenutog popisa država, pod uvjetom da se ispitivanje provodi u kvalificiranoj (akreditiranoj) laboratoriji (npr. ISO 15189, ISO / IEC 17025 ili referentna laboratorija WHO). Da li je neka država na popisu odlučuje (nakon detaljne istrage) njemačko ministarstvo zdravstva, savezni ured za vanjske poslove i savezni ministar unutrašnjih poslova”, rekli su iz Instituta.

Greška se napravila prilikom očitanja rezultata jednog testa. Od šest do pet pozitivnih brojka je zaraženih u Gerontološkom centru u Sarajevu.

Iz Gerentološkog centra su rekli da je pozitivna na koronavirus, te korisnicu, po pravilima nadležnih, smještili u izolatorij. Nakon toga su je kontaktirali i izvinuli za pogrešno očitan test.

“Danas smo je vratili u izolaciju, sama će biti u sobi, sve vrijeme od trenutka uzimanja brisa ona je imala zaštitnu masku i bila je na socijalnoj distanci, te se nadamo da će ostati i dalje negativna”, izjavila je direktorica.

Osim greške pri očitavanju nalaza, problem je što neki čekaju više od 48 sati na očitanje rezultata. Postoje rezultati, ali ne i imena onih koji su testirani. Iz Kriznog štaba ministarstva zdravstva, kao razlog navode da je greška na infomatičkom sistemu. Tvrde razloga za paniku nema i poručuju da je koronavirus izgubio svoju potentnost i virulentnost.