Općina Centar donirala 10.000 KM Akademiji nauka i umjetnosti BiH

U prostorijama Općine Centar, u utorak, 16. juna 2020. godine sekretar Općine Mirsada Lingo je predsjedniku Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine Milošu Trifkoviću uručila zaključak kojim se iz budžeta ove lokalne zajednice odobrava 10.  000 maraka za sufinansiranje programskih aktivnosti ove ugledne naučne institucije.

Ranije je pomenuti zaključak potpisao načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić. Riječ je o sufinansiranju projekta „Međunarodna afirmacija savremene književnosti Bosne i Hercegovine“ u okviru kojeg je do sada kroz tri ciklusa objavljeno četrnaest publikacija. Cilj projekta je prezentirati književnost Bosne i Hercegovine međunarodnoj kulturnoj javnosti, a u ovoj godini planirano je objavljivanje tri do pet novih naslova.

Akademik Trifković se zahvalio na sveukupnoj podršci koju ova lokalna zajednica pruža Akademiji nauka i umjetnosti BiH.

“Iskreno se zahvaljujem na svim dosadašnjim i na ovoj donaciji koju ćemo upotrijebiti za sufinansiranje naših programskih aktivnosti, posebno kada su u pitanju međunarodni projekti na kojim intenzivno radimo. Uvijek ste bili tu da podržite naš rad i veliko vam hvala na tome”, kazao je Trifković.

Sekretarka Lingo je naglasila da će Općina nastaviti i ubuduće, u skladu sa mogućnostima, pružati podršku i pomagati Akademiji nauka i umjetnosti BiH, izuzetno važnoj državnoj naučnoj instituciji. Uručenju zaključka o donaciji 10. 000 KM je u ime Akademije prisustvovao i akademik Abdulah Sidran.