Općina Stari Grad bira najljepše avlije i balkone

Stari Grad je općina koja se ponosi tradicijom koju baštini u svojim mahalama. Kao rijetko gdje, u Starom Gradu sačuvane su i otrgnute od zaborava kaldrme, mahale, stare bosanske kuće i avlije.

Gotovo svaka mahala ima na desetine uređenih avlija i bašči kojima se čuva duh starih vremena i baštini naša tradicija. S koljena na koljeno prenose se i ljubomorno čuvaju brojni običaji, pa i dan danas u Starom Gradu prolaznici znaju ostati zatečeni ljepotom koju kriju bosanske avlije kada se otvore njihova vrata. U avlijama se brižljivo uzgajaju ruže, đulbešećerke, zambaci, hadžibeg, šimšir, jasmin, jorgovan, petunije, kadifice, zijevalice i brojne druge cvjetne vrste nadaleko šireći svoj opojni miris.

Foto: Općina Stari Grad
Foto: Općina Stari Grad

Nekada je skoro svaka kuća u Starom Gradu imala bašču sa mnogo vode i cvijeća, jer vrt i bašča bili su dio kulture i odraz načina života, religije, tradicije i društvenih prilika.

Kako bi se dalo na značaju tradicionalnom uređenju prostora u Starom Gradu, općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić donio je odluku kojom će se provesti izbor i vlasnici najljepših avlija i balkona novčano nagraditi za svoj trud i doprinos ljepšem licu općine, navodi se u saopštenju Općine Stari Grad.

Foto: Općina Stari Grad
Foto: Općina Stari Grad

Izbor najljepše avlije i balkona (veranda, terasa) sa cvjetnim aranžmanom izvršit će se putem Službe za obrazovanje, kulturu i sport, a prijaviti se možete putem općinske FB stranice. Dovoljno je da (putem poruke na FB) pošaljete fotografiju vaše avlije ili balkona sa kontakt podacima (ime, prezime i broj telefona), a Komisija za izbor izvršit će obilazak svih prijavljenih i izabrati najbolje. Vlasnik najljepše avlije, kao i vlasnik najljepšeg balkona osvojit će po 200 KM, a drugoplasirani i trećeplasirani u obje kategorije po 100, odnosno 50 KM.

Prijave može izvršiti vlasnik avlije ili balkona, ili neko drugi u njegovo ime, ali su kontakt podaci obavezni kako bi se napravila lista na osnovu koje će Komisija za izbor izaći na teren.

Izbor najljepše avlije i balkona u Starom Gradu počinje danas, a prijave možete slati do 20.06.2020. godine. Za više informacija možete se obratiti nadležnoj službi, putem telefona 033/282 324 i 033/283 475 ili e-maila senida.foco@starigrad.ba.