Almir Bradić: Bosna je opstala, naredne sezone želimo dodatno konsolidovati klub

Košarkaši KK Royal Bosna novi su članovi Premijer lige BiH u košarci.

Nakon ispadanja iz najboljeg ranga u A1 ligu Studenti su uspjeli ekspresno da izbore povratak u društvo najboljih. Pandemija koronavirusa prekinula je takmičenje u prvoligaškom natjecanju, ali je bivši evropski prvak i bez toga bio obezbijedio prvo mjesto na tabeli, piše Oslobođenje.

Almir Bradić, predsjenik kluba, jedan je od ljudi koji je sa Bosnom u prethodnim sezonama prošao mnogo toga. Ispadao je iz lige i vraćao se, borio se za trofeje u ligi i Kupu, pa ponovo ispadao. Svakako da je jedna od ličnosti koje najbolju poznaju cjelokupnu situaciju u klubu, a tokom svih dešavanja skupio je dovoljno iskustva da realno može procijeniti mogućnosti njegovog kluba u budućnosti, s obzirom na cjelokupunu situaciju.

Uspjeli ste ostvariti plasman u prvi rang takmičenja što je svakako bio cilj, pandemija koronavirusa je prekinula sva takmičenja, pa ako možemo napraviti neki kratki rezime sezone. Kako se klub ponašao tokom pandemija i kako je to sve utjecalo na rad?

Nažalost, zbog pandemije je prekinuta liga. Ostao je žal za nekoliko dobrih utakmica do kraja i, naravno, žal što to nismo uspjeli proslaviti na pravi način. Momci su odigrali superiorno i bili dominantni tokom cijele sezone, ali desilo se to što se desilo, i svima je isto, pa tako i nama. Klub je mirovao, barem što se igračkog kadra i omladinskih selekcija tiče, onako po uputama nadležnih institucija. Sada smo krenuli sa treniranjem. Prvo je trener Bašović krenuo da radi sa omladinskim selekcijama, a vjerovatno ćemo sljedeće sedmice krenuti i sa seniorskim sastavom.

S obzirom na to da je Bosna, znamo i sami u kakvim problemima, novca je malo, a bit će još manje. Kakav je plan za narednu sezonu?

Završen je javni poziv kojeg je ministar uspio izdejstvovati u Kantonu Sarajevo i, naravno, od sredstava koja ćemo dobiti i mi kao i drugi klubovi, ovisi i roster, te sve ono što će se dešavati u narednoj sezoni. Mi ćemo gledati da to bude najoptimalnije i najekonomičnije. Nećemo sanjati neka velika dostignuća, jer nam finansije to ne dozvoljavaju da se ijednog trenutka opustimo, pa tako nećemo ni sljedeće sezone. Nama su, kao i svim ostalim sportskim kolektivima, obustavljene uplate zbog pandemije, tako da je zaista sve pod jednim velikim znakom pitanja. Volio bih naglasiti da imamo napokon, nakon dugog niza godina, ministra koji je iz svijeta sporta. Prije smo imali ljude koji nisu usko vezani sa sportom, pa se sada nadam da će imati dodatno sluha za sport i sportkse kolektive u Kantonu Sarajevo. Ministar Alikadić je bio vrhunski sportista, razumije sporti potrebe sporta i svakako da se nadam boljim danima za sve nas.

Često se u medijima spominje ta situacija oko fuzije između Royala i Bosne koja je omogućila u suštini funkcionisanje KK Bosna. Kakva je situacija oko toga?

Sve je isto, u smislu da je Bosna i dalje živa, da se nije ugasila, i to je bio osnovni cilj angažmana Royala u cijelu ovu priču oko sporazuma dva kluba. Imali smo nekoliko razgovora sa ljudima koji su iz politike i privrednicima koji su zainteresovani da riješe napokon ovu situaciju oko KK Bosna, odnosno ono što je bio cilj, i što je krajnji domet angažmana Royala, a to je da se odblokiraju računi Bosni, i da Bosna krene dalje sama. To je bio prvenstveni i jedini cilj, te ćemo na tom cilju istrajavati. Bitno je naglasiti da je Bosna i dalje živa, a Royal nosi ime i grb privremeno dok se ne desi ono što svi priželjkujemo, a to je da Bosna riješi svoj status, dugove, te da se odblokiraju računi, i onda će nastaviti tamo gdje je stala prije fuzije. Mnogi sčesto kažu da nema Bosne, ali svima bih poručio da mogu da vide papire i da shvate da je Bosna živa i živjet će i dalje.

Kakva je situacija oko tradicionalnog memorijalnog turnira Mirza Delibašić, s obzirom na to da vidimo kako je problem u organizovanju takmičenja. Da li ste razgovarali o tome hoće li se organizovati ili će se prolongirati?

Prošle sezone porodica Delibašić nije dozvolila da mi organizujemo turnir, a ni da učestvujemo u istom. Mi smo bili drugoligaši, možda je i shvatljivo, ali tako je kako je. Kako će biti ove sezone, to zaista ne mogu reći. Saznao sam, odnosno pročitao iz sredstava javnog informisanja, da će se organizovati neko Udruženje ‘Mirza Delibašić’, da će to porodica da vodi, a niko iz kluba nije kontaktirao porodicu Delibašić šta smjeraju, odnosno hoće li ili ne organizovati turnir. Mi sada nemamo načina da se borimo oko toga, naravno, porodica ima ekskluzivno pravo, a mi ćemo i razmišljamo, odnosno pregovaramo o organizovanju jednog drugog turnira, ali o tome sljedeće godine.