Prašuma Perućica: Posljednja prašuma poznatija kao “pluća Evrope” postaje atrakcija u BiH

Prašuma Perućica u Nacionalnom parku “Sutjeska” kod Foče, postaje veliki izazov za istraživače, a sve više i za turiste i avanturiste širom svijeta.

Postoji mnogo destinacija na svijetu ali rijetko koja zemlja može se pohvaliti da posjeduje ekološko blago. Najočuvaniji i najveći prašumski rezervat u Evropi nalazi se upravo u BiH, stoga s pravom nazivaju Perućicu “plućima Evrope”.

Zbog izuzetne ljepote i netaknute prirode prašuma Perućica proglašena je strogo zaštićenim rezervatom koja se koristi u naučne i obrazovne svrhe.

Foto: N1
Foto:N1

O bogatstvu prašume svjedoče razne vrste drveća i grmlja i preko 1000 vrsta zeljastog bilja. Stoga ova destinacija već odavno plijeni ljubitelje prirode pružajući nevjerovatan pejzaž, ali i priliku da posjetioci vide veliki broj biljaka i životinja koje spadaju u endemske vrste. Među stalnim posjetiocima ove destinacije su lovci, stoga na ovom području egzistira veliki broj lovišta s obzirom na veliki i raznolik broj životonjskih vrsta.

Foto: N1

Obilazak obavezan sa vodičima

Vrlo nepristupačan teren glavni je razlog zašto je uz obilazak prašume obavezno imati vodiča. Naime, turistički obilazak prašume organizuje se u grupama. Nacionalni park “Sutjeska” uz pomoć raznih turističkih agencija u svojim ponudama nudi i rafting, stoga želja za posjetom ove destinacije iz godine u godinu je veća.