Predstavnički dom odbio smijeniti Stašu Košarca

Zastupnici Predstavničkog doma odbili su razriješiti dužnosti ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Stašu Košarca, prenosi Patria.

Prijedlog za smjenu zamjenika ministra civilnih poslova BiH Siniše Ilića nije dobio entitesku većinu i ide u drugi krug.

Zahtjev su uputili poslanici Predraga Kojovića, Aide Baručija, Mirjane Marinković- Lepić, Damira Arnauta, Mirka Šarovića, Dragana Mektića, Mire Pekić, Branislava Borenovića, Nermina Nikšića, Saše Magazinovića, Zukana Heleza i Nade Mladina za pokretanje glasanja o rekonstrukciji Vijeća ministara BiH, tačnije smjenu zamjenika ministra civilnih poslova BiH Siniše Ilića i smjenu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca.

Košarac se obratio članovima PDPSBiH i rekao da mu nije lako u vrijeme kada se raspravlja o njegovoj smjeni, jer je boravio na koronapartyju tokom pandemije.

„Nisam bježao da govorim o ovome. To je moja obaveza. Deset godina sam bio u institucijama BiH. Većinu vas dobro poznajem, nikada na ličnim odnosima nismo zasnivali naše različitosti. Nikada nikog od vas nisam uvrijedio. Radio sam dostojanstveno. Nisam ja ničiji neprijatelj niti primitivan niti kriminalac, niti ću biti ministar ko će praviti neke dilove. Otišao sam na proslavu rođendana doktora koji je liječio moju majku pokojnu. Dr. Šabanović je naš kućni prijatelj. Nisam nikakav član jet seta. Radim na zakonit način i od toga neću odustati. U vrijeme pandemije MVTEO je svakodnevno radio u skaldu sa zakonom i mjerom koje su propisane. Želim da se zahvalim svim saradnicima koji su se bojali, ali su radili. Neću komentarisati ponašanje drugih političkih partija. Ja sam spreman odgovarati pred SNSD-om. Poštovat ću odluke PSBiH, živi i zdravi mi bili“, kazao je Košarac prije glasanja.