Šta Vijeće ministara BiH i Ministarstvo pravde BiH trebaju dostaviti Parlamentu Bosne i Hercegovine

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je imao sjednicu povodom rasprave o stanju u pravosuđu Bosne i Hercegovine i radu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

U dokumentu je navedeno da Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH zadužuje Ministarstvo pravde BiH i Vijeće ministara BiH, na osnovu analize Izvještaja stručnjaka o pitanjima vladavine prava u Bosni i Hercegovini izrade i dostave, Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, na usvajanje Akcioni plan otklanjanja nedostataka u oblasti vladavine prava u BiH od 5. 12.2019.

Zahtjeva se, od Tužilaštva BiH, da se detaljna statistika procesuiranja predmeta ratnih zločina, koji su od Haškog tribunala označeni kao predmeti A kategorije, dostavi u što skorijem vremenu.

Te se skreće pažnja članovima VSTV-a da prilikom popunjavanja rukovodećih pozicija vode računa o nacionalnoj strukturi, tačnije zastupljenosti konstitutivnih naroda BiH., i to za pozicije predsjednik Suda BiH, glavni tužilac Tužilaštva BiH i predsjedavajući VSTV-a.