Prijedlog budžeta na dnevnom redu od 7. jula

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine u petak je uputilo utvrđeni Prijedlog budžeta na hitno postupanje Parlamentarnoj skupštini BiH.

Redovna sjednica Predstavničkog doma zakazana je 7. jula, a odluka o privremenom finansiranju na snazi je do 1.

I kada bismo zakazali sjednicu Predstavničkog doma u ponedjeljak morala bi se desiti Odluka o privremenom finansiranju jer taj posao ne bi stigao da se obavi u Domu naroda i da se objavi da je sve usvojeno. Dakle, u ovoj fazi je potrebno uraditi Odluku o privremenom finansiranju u ponedjeljak ili utorak, ja mislim da će to Savjet ministara uraditi, a 7. jula će biti na sjednici Predstavničkog doma, nadam se, usvojeno, a odmah nakon toga dan ili dva, to ne mogu tačno reći, na Domu naroda”, izjavio je Nebojša Radmanović, predsjedavajući Predstavničkom doma Parlamentarne skupštine BiH (SNSD).

Sjednica Savjeta ministara BiH zakazana je 30. juna. Još uvijek nema službene informacije o tome hoće li ministri, tada, dati saglasnost za još jednu odluku o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza.

Iz Centralne izborne komisije BiH već duže vrijeme odašilju svojersna upozorenja da rokovi teku, a novca nema.

“Mi već od 4. jula očekujemo provođenje aktivnosti unosa i obrade potpisa podrške. Potrebno je obezbijediti najmanje 20 ljudi koji će raditi na tim poslovima I najmanje 30 računara. Mi ta sredstva nemamo. Govorim o 4. julu. To je samo jedna od aktivnosti čija se realizacija dovodi u pitanje. Mi ćemo nastavti da činimo ogromne napore kako bi proveli sve aktivnosti. Mi smo iz spostvenog budžeta na osnovu ušteda štampali obrasce za prikupljenje potpisa podrške. Obezbijedili smo PRP 2 obrasce elektronski zato što nismo imali novac za štampanje tih obrazaca”, objasnila je predsjednica Centralne izborne komisije BiH Vanja Bjelica-Prutina .

Članovi Predsjedništva BiH vodili su se principima ušteda prilikom usvajanja prijedloga budžeta za 2020. godinu, a i nešto ranije kada su nacrt iz marta vratili Savjetu ministara BiH na doradu. Tako je, tvrde, izdvojeno oko 42 miliona maraka za pomoć ekonomiji zbog posljedica pandemije.

Nije prvi put da je budžet institucija Bosne i Hercegovine bio na čekanju. Predsjedništvo BiH saglasno je sa Savjetom ministara Bosne i Hercegovine da je ovogodišnji utvrđeni iznos nešto manji od milijardu maraka.