Procijenite koliko je snažan vaš imunološki sistem

U posljednjih nekoliko mjeseci smo više nego ikada zaokupljeni pitanjem koliko je naš imunološki sistem snažan i koliko se uspješno može boriti s napadačima. Obično taj problem dolazi u središte pozornosti u doba epidemija, kada nam prijeti nepoznati uzročnik bolesti kao što je to bilo u proteklim mjesecima za vrijeme epidemije Koronavirusa i kada infekcija i tok bolesti značajno ovisi o otpornosti našeg organizma.

Obzirom da nas bolest uvijek može iznenaditi, poželjno je kontinuirano raditi na jačanju imuniteta. Da bismo vam pomogli u procjeni vaših trenutnih imunoloških sposobnosti, donosimo vam upitnik na temelju kojeg možete utvrditi šta su vaše eventualne slabosti i kako možete na njih utjecati.

Upitnik koji vam donosimo sastavio je biohemičar dr. Jeffrey Bland, međunarodno priznati lider na području prehrambene medicine sa više od 35 godina iskustva, a poznat je kao otac funkcionalne medicine zbog svoje sposobnosti sintetiziranja složenih naučnih koncepata na način koji je ujedno personalizovan i dostupan. Suradnik je i Američkog koledža za prehranu na kojem je certifikovani stručnjak za prehranu, kao i Udruženja za kliničku biohemiju.

Upitnik služi za provjeru metabolizma pojedinca s uobičajenim simptomima koji ukazuju na nisku sposobnost detoksikacije. Njime dobivamo i odgovor na pitanje koliko je snažan naš imunološki sistem. Ocijenite svaki simptom koji imate povremeno jednim bodom, a koji su učestaliji sa dva boda. Na kraju zbrojite i razmislite o tome što treba mijenjati u prehrani.

Popis simptoma:

• Glava: glavobolja, nesvjestica, vrtoglavica, nesanica.

• Oči: suzenje i svrbež očiju, natečeni, crveni ili ljepljivi kapci, džepovi ili tamni krugovi ispod očiju, zamagljen vid.

• Uši: svrbež, bol, infekcija, iscjedak iz uha, zvonjenje u ušima, gubitak sluha.

• Nos: začepljen nos, problemi sa sinusima, peludna groznica, napadi kihanja, obilno stvaranje sluzi.

• Usta: kronični kašalj, gušenje, česta potreba za kašljanjem, promuklost, gubitak glasa, natečene ili bezbojne desni, usne ili jezik, ranice na ustima.

• Koža: akne, osip, suha koža, gubitak kose, napadi vrućine, prekomjerno znojenje.

• Srce: nepravilni ili aritmični otkucaji srca, ubrzano lupanje srca, bol u prsima.

• Pluća: katar u prsnom košu, astma, bronhitis, kratak dah, otežano disanje.

• Probava: mučnina, povraćanje, proljev, zatvor, naprezanje, štucanje, nadutost, žgaravica, gastrointestinalna bol.

• Mišići i zglobovi: bol u mišićima ili zglobovima, artritis, ukočenost ili ograničeno kretanje, osjećaj slabosti ili umor.

• Težina: prekomjerna konzumacija hrane, pića, žudnja za određenim vrstama hrane, prekomjerna težina, prisilna konzumacija hrane, zadržavanje vode, preniska tjelesna težina.

• Energija: umor, lijenost, apatija, letargija, hiperaktivnost, nemir.

• Um: loša memorija, zbunjenost, loše razumijevanje, slaba koncentracija, teško povezivanje činjenica, poteškoće u donošenju odluka, mucanje ili zastajkivanje u govoru, gutanje sloga, poteškoće u učenju.

• Emocije: promjene raspoloženja, anksioznost, strah, nervoza, bijes, razdražljivost, agresija, depresija.
okvir

Rezultati:

Ako ste sabrali više od 25 bodova, imate početne poremećaje u detoksikaciji i jačini imunološkog sistema. Obavezno promijenite prehranu.

Ako je ukupan broj bodova veći od 50, sposobnost detoksikacije je ispod prosjeka i vaš imuni sistem je ugrožen. Bilo bi pametno dodati najmanje 1000 mg vitamina C i oko 5000 međunarodnih jedinica vitamina D3 svaki dan.

Rezultat sa više od 75 bodova upućuje da treba ozbiljno raditi na poboljšanju imunološkog sistema. Osim vitamina D3 i C, dodajte u svoju prehranu karotenoide iz mrkve, paprike i paradajza te flavonoide (ljubičaste boje koje sadrži bobičasto voće – brusnice, borovnice, kupine,…) te grejp i šipak. Uz svaki obrok jedite i krstašice, tj. povrće koje sadrži surforafan (sumporni spoj koji ubrzava detoksikaciju na staničnoj bazi). Tu spadaju kupus, repa, korabice, brokula, cvjetača, rotkvice i čim više gorkih spojeva kojima su bogati maslačak i rukola.