Namirnice koje mogu trajati skoro vječno

Ništa dobro ne dolazi od uzaludnog bacanja hrane, tako da je važno zadržati hranu koju imate što je duže moguće. I dok su neke namirnice lako kvarljive, druge, ako ih čuvate na pravi način, mogu trajati jako dugo vremena. U nastavku teksta saznajte koje su to namirnice i kako ih sačuvati.

Iako mrkvu mnogi vole imati pri ruci, obzirom da je prilično potrebna prilikom kuhanja, obično potraje oko dvije sedmice. Narežite je i dehidrirajte, napravite od nje čips te će vam u takvom stanju potrajati do čak 25 godina.

Bobičasto voće – operite i zaledite

Bobičasto voće obično „izdrži“ sedmicu dana, ali, ukoliko ga dobro operete te potom zaledite, bit će u dobrom stanju barem godinu! Prije stavljanja u zamrzivač, svakako ih stavite u plastičnu vrećicu.

Mrkva – pretvorite ju u čips

Obično potraje dvije sedmice, a mrkvu mnogi vole imati pri ruci, obzirom da je prilično potrebna prilikom kuhanja. Narežite je i dehidrirajte, napravite od nje čips, te će vam u takvom stanju potrajati do čak 25 godina.

Jabuka – dehidrirajte ju

Slično kao i kod mrkve – pretvorite ju u čips. Narežite na komade, ubacite u dehidrator, spremite u vrećicu ili teglicu i negdje 2040. uživajte u jabukama.

Orašasti plodovi – čuvajte u zamrzivaču

Mnogi orašasti plodovi sjajan su izvor bjelančevina i mogu izdržati prilično dugo, do tri mjeseca. Ali, ako želite produžiti trajanje do godinu dana (pa čak i više), važno je da ih držite na zatvorenom mjestu i u zamrzivaču. Također, neki orašasti traju duže od drugih, a najbolji primjer su bademi.

Javorov sirup – zamrzavanje za vječnost

Sve dok ga držite zamrznutog, javorov sirup može trajati vječno. Možda je ovo više potrebna informacija za Amerikance, mada se i kod nas posljednjih godina sve više i više koristi.

Riba – kupujte onu u konzervi

Ako se želite osigurati za pojavu nekog novog virusa koji će vas držati u kući, najpametnije vam je nabaviti ribu u konzervi, koja tako može stajati i tri godine. Naravno, na pamet nam pada odmah tuna, ali nemojte smetnuti s uma da kad jednom otvorite konzervu – ribu morate pojesti kroz par dana.

Med – čuvajte ga od sunca

Med se može jesti na sto načina, bilo da vam treba kao lijek protiv grlobolje, kao slastica ili nešto treće. Može se kristalizovati, ali, ako ga držite podalje od sunčeve svjetlosti, med može trajati – vječno. Pronađen je čak i u egipatskim grobnicama, tako da, osigurajte mu samo dovoljno tamno i ugodno mjesto i jest će ga i generacije iza vas.