Prva obuća ikad napravljena su japanke

Omiljena ljetna obuća, godinama, su japanke, a prve su napravljene između 1550. godine i 1307. godine.

Na slikama pronađenim u pećinama vidi se da su ljudi u tim davnim vremena nosili nešto slično japankama kako bi zaštitili svoja stopala.

Najstariji par koji se pronašao izrađen je od papirusa, a znanstvenici vjeruju da su napravljene između 1550. i 1307. godine prije nove ere.
Stari Egipćani su ih pravili od papirusa, ali i od lišća, dok su Rimljani imali model s trakicom između drugog i trećeg nožnog prsta, a Grci su ti koji su otkrili najudobniji način nošenja, onaj kakav i danas nosimo – s trakicom između palca i drugog prsta.
U nekim kulturama radile su se od životinjske kože i drveta, piše večernji.hr.

Japanke
Japanke

Pravljene su i od gume, ali to je uzrokovalo plikove, te se oičelo više raditi na njihovom dizajnu i kvaliteti.

Počele izrađivati od različitih materijala i boja, a pedesetih godina počele su ulaziti u modu. Vrlo brzo postale su sinonim za ležeran način života i simbol ljeta jer se lako oblače, udobne su i nosimo ih kada je jako toplo.

Ipak stručnjaci tvrde da se u njima ne bi trebalo previše hodati jer mogu napraviti čak više štete nego cipele na visoku petu.
Oštećuju se koljena, kukovi i leđa jer tabani nemaju nikakvu potporu.

Najskuplje ikad izradio je umjetnik iz Los Angelesa, David Palmer, ručno su obojene 18 karatnim zlatom i koštale su 18 000 dolara.