Svestrani umjetnik: Alen Hadžić Morris bavi se muzikom, glumom, fotografijom i modelingom

Alen Hadžić Morris je mladi sarajevski umjetnik, a svojim radom svakodnevno donosi nešto novo, što budi interes i u domaćoj, ali i stranoj publici.

Svestranost i jedinstvenost su dvije riječi koje opisuju njegov rad i karizmu. Njegovo umjetničko ime je Morris, a za redakciju Sarajevske sehare je ispričao šta ga to pokreće, odakle crpi inspiraciju, te o svojoj ljubavi prema sceni i umjetnosti kojoj je posvetio život.

Alen Hadžić Morris
Foto: Alen Morris

Njegovi interesi i talenti se ne prožimaju kroz samo jedan vid umjetnosti. On svoju umjetničku crtu izražava u muzici, koreografiji, glumi, fotografiji pa čak i modelingu.

”Muzika, koreografija, fotografija, sve je to nekako zajedno umjetnost, i sviđa mi se ta vodilja da sve što uradim bude neki izražaj umjetničke crte, te se zbog toga deklarišem kao umjetnik. To je toliko otvoreno da može biti bilo šta”, pojasnio je Hadžić.

Primarno je muzičar, te teži ka solo karijeri. U dosadašnjoj karijeri i mnogobrojnim angažmanima glumio je u više mjuzikala i predstava, a snimio je i svoju pjesmu. Muzici, kao prioritet, također dodaje i fotografiju kojoj kako kaže želi udahnuti dušu, te se odmaknuti od nametnutih standarda i shvatanja.

Alen Hadžić Morris
Foto: Alen Morris

”Primarno sam muzičar, za to sam se i školovao, pjevanje je moj poziv, to je ono kroz šta ja sebe doživljavam, dok je fotografija nešto uz što sam odrastao, moj otac se bavio fotografijom i uvijek me zanimao proces stvaranja iste. Kao muzičar, naravno moraš imati i fotografije. Kada god me neko fotografisao, taj rad mi se rijetko sviđao, tako da sam odlučio uzeti stvar u svoje ruke, kako bih dobio  fotografije koje mi najviše odgovaraju. U Sarajevu i Hrvatskoj sam završio razne edukacije vezane uz fotografiju, tako da se tim bavim skoro 7 godina. Dakle na te dvije grane mi je najveći fokus ” , rekao je za Sarajevsku seharu Hadžić, te nastavio:

”Moj dosadašnji muzički rad je bio vezan za mjuzikle, jer mi je uvijek bilo fascinantno kako se pleše, pjeva i glumi u istom trenutku. Mada kada razmišljam, sve je to vezano sa glumom, gluma obuhvata sve te aspekte, vizuelni dio, glas kao izražajno sredstvo, tako da sam se uspio izraziti kroz mjuzikle, ali solo karijera je ono ka čemu težim”.

Footloose – Let’s hear it for the boy – Sarajevo

Footloose – Let’s hear it for the boy – Sarajevo, Narodno pozorište, June 13, 2014

Za sebe kaže da je esteta jer voli ljepotu i trudi se prikazati najbolju verziju iste, ali i djelomično perfekcionista što se u njegovom radu i očituje. Inspiraciju nalazi na svakom koraku, a najviše u ljudima, emocijama i naravno u samom sebi.

”Po prirodi sam esteta, volim lijepe stvari, tako da me bilo šta može inspirisati. Znam šta ne volim, što je super početna tačka kada bilo šta radim, nebitno za šta je vezano. Također, inspirišu me trenutci, odnosi sa ljudima, stav, trenutno emotivno stanje” , kazao je Morris i nastavio:

” Što se tiče fotografije, većinom se bavim modnom fotografijom, sa beauty elementom, što je poprilično plastično, ali se trudim u plastično udahnuti dušu. Rijetko ko izgleda uživo kao i na fotografijama ali to nije ni bitno. Želim na fotografiji prikazati najbolju verziju sebe ili modela, i kako ja vidim da bi cjelokupan dojam trebao izgledati. Želim prikazati nešto što je nužno moje viđenje, a ne mora biti vezano za standarde, i drago mi je šta sam se uspio odmaći od uobičajenih shvatanja i standarda. U suštini, najviše slušam sebe i to me inspiriše ” , priča nam Alen.

Alen Hadžić Morris
Foto: Alen Morris

Pored perfekcije cijeni i experiment, pa njegov rad nikada nije monoton i jednoličan.

”Kada pustim umjetnički dio sebe da izađe na površinu, tada sve dobije viši smisao, i ‘ispadne’ odlično. Volim i da experimentišem, jer uvijek urodi plodom, osim kada ne urodi, ali to ne vidi svjetlo dana. Tada bar znam šta više da ne radim”, rekao je Alen uz smijeh.

Na pitanje kada je zaplovio u umjetničke vode, te da li je imao umjetničku crtu naglašenu u mlađem dobu ili se razvijala kroz tvoje odrastanje, mladi umjetnik kaže da je za pjesmu vezan od ranog djetinjstva.

”Otkako znam za sebe ja pjevam. Kad sam progovorio, tad sam i propjevao i od tad nisam stao. Sve je krenulo sa scenom. Uvijek, kada sam gledao televizor, pitao sam se kako to sve izgleda na sceni, tako da je scena nešto sto me i danas pokreće kada je muzika i uopšteno umjetnost u pitanju. Nije se probudilo, uvijek je bilo tu. Odrastao sam uz to, i to je način na koji živim”.

Trenutno intenzivno radi na albumu, no u autorskoj pjesmi ”On te ljubi” je pokazao svoje vokalne sposobnosti, a za Sarajevsku seharu je otkrio da će uskoro svjetlo dana ugledati nova pjesma ‘‘Za tren”.

Alen Morris – On te ljubi (Official video) 4K

Muzika, tekst: Alen Morris Aranžman: Azur Jahić (p) & (c) Spectrum – Centar umjetničkog stvaralaštva 2018. Mix i mastering: Azur Jahić, Spectrum Gitare, Bas,…

Neiscrpna tema umjetnosti jeste ljubav, te ista Alena i inspiriše, zajedno sa trenutnim emocijama i životnim situacijama, te sa porukom koju želi da pošalje. Stoga, njegova naredna pjesma ”Za tren” će opisivati
ljepotu trenutka u kojem se nalazimo, te će pozivati na uživanje u istom.

”Smatram da je danas izazov napraviti nešto moderno i drugačije. Smatram da sam jedan od rijetkih koji radi nešto u ovakvom aspektu muzike. Izazov je napraviti nešto da se ‘proda’ a da je ujedno i nešto što će se moći slušati i za 10 godina. U tom smislu naravno idem i sa fotografijom”, pojasnio je.

Za kraj, Morris je našim čitaocima poručio da treba cijeniti trenutke, te da nas baš oni vode ka autentičnom životu.

”Tek kada sam naučio cijeniti trenutke, počeo sam živjeti. Nekada sam živio totalno neautentičan život, u kojem nisam bio ‘ja’ u potpunosti. Gubio sam se u masi. Sad je drugačije. Ako nešto želim učiniti u datom trenutku, samo se prepustim i učinim to. Nemam strateški plan za svoje projekte niti za bilo šta što radim, jednostavno pustim stvari da se dese, i mislim, da kada bi ljudi počeli živjeti za trenutke, život bi im definitivno postao lakši”, kazao je.