Sarajevo: U Zemaljskom muzeju obilježen Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

Nastojeći iskazati zahvalnost dobrovoljnim davaocima te podići svijest o važnosti i potrebama za sigurnom krvi, svake godine se širom svijeta na 14. juni obilježava Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi.

Crveni križ FBiH je zajedno sa Zavodom za transfuzijsku medicinu FBiH, a povodom obilježavanja Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, u Zemaljskom muzeju u Sarajevu organizovao akciju darivanja krvi, koaj traje od 12 do 17h.

Tema kampanje, kako su iz CKFBiH naveli na svojoj web stranici, bila je “Sigurna krv spašava živote” pod sloganom “Daj krv i učini svijet zdravijim”. Ideja je bila fokusirati se na doprinos koji pojedinac/ davalac može dati u cilju poboljšanja zdravlja ostalih u zajednici.

Generalni sekretar Crvenog križa FBiH, Namik Hodžić, za Jutro za sve je rekao da je tokom pandemije bilo problema sa organizovanjem velikih akcija darivanja krvi, ali misli da će u narednom periodu taj dio biti na visokom nivou. Naglasio je da, bez obzira na to, krv nije falila nijednom bolesniku koji je bio u stanju potrebe za istom te izrazio zahvalnost građanima na humanosti.

Krv se daje anonimno, besplatno, dobrovoljno i to je humani čin koji se ne može porediti sa nečim drugim“, dodao je Hodžić.

Pored toga, izjavio je i kako su željeli skrenuti pažnju na nezavidnu situaciju u kojoj se nalazi Zemaljski muzej BiH, kao i na njegov značaj kao kulturne ustanove.

Koliko su zalihe sigurne krvi bitne potvrđuje i činjenica da se transfuzijom krvi i krvnih produkata spašavaju milioni života svake godine, a samo jednom dozom darovane krvi mogu se spasiti i do tri života.