Vakcina protiv koronavirusa od jeseni u državama Europske unije

Cjepivo će možda zaustaviti novi val koronavirusa, koji se najavljuje za jesen i početak zime.

Svi građani Europske unije, već od jeseni ove godine, bi mogli dobiti vakcinu, prenosi Oslobođenje.
Ugovor sa proizvođačima o otkupu 400 miliona doza cjepiva, za sve stanovnike Europske unije, pa prema tome i Hrvatske, potpisale Njemačka, Francuska, Italija i Nizozemska, te ga je kasnije preuzela i Europska komisije.

Roberto Speranza, ministar zdravstva u Italiji, je dao informaciju o sklapanju ugovora, a Italija sudjeluje sa 185 miliona eura.
Ugovor je potpisan s farmaceutskom kućom AstraZeneca, a riječ je o cjepivu koji su razvili talijanski i britanski znanstvenici, te koji se testira na ljudima u Velikoj Britaniji pod nadzorom sveučilišta u Oxfordu.
Talijanska kompanija Irbm, iz Pomezie, je proizvela prve doze za eksperimente.

Bivši predsjednik talijanske zdravstvene ustanove, a sadašnji znanstvenik u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji Walter Ricciardi kazao je kako će cijepljeno prvo dobiti medicinsko osoblje, pa onda starije osobe.

Prvih 200 miliona cjepiva će biti proizvedeno do kraja ove godine.

Delegirani upravitelj farmaceutske tvrtke AstraZeneca, Pascal Soriot je objasnio da je riječ o velikom finansijskom riziku, jer ako cjepivo ne bude učinkovito, sve se mora baciti.
Velika britanija će dobiti 100 milion doza, 300 miliona doza SAD-u, 400 miliona doza Europskoj uniji i ostalih 700 miliona doza neprofitabilnim organizacijama CEPI (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations) i GAVI (Global Alliance for Vaccines and Immunization) za siromašne zemlje. Indija je dobila licencu za proizvodnju jedne milijarde cjepiva.

Soriot kaže da će cjepivo biti prodano za manje od 10 eura po dozi, po cijeni proizvodnje, a najveći dio proizvodnje će biti u Europi, u laboratorijama Holandije i Italije. Vlade će dobiti cjepiva, te one će odrediti kako će biti podijeljeno stanovništvu.