Šatro/ Meteorolozi koji su najavljivali najtoplije ljeto odlučili baviti se tarotom na TV-u

Bosnu i Hercegovinu čeka pakleno ljeto. Crveni meteoalarm!

Našoj zemlji prijeti period suša! Narandžasti meteoalarm, ljeto toplije od višegodišnjeg prosjeka, padavinski s deficitom! –upozoravali su meteorolozi u mjesecima iza nas. Nakon što su građani prve dane ljeta dočekali u vunenim čarapama, puloverima i dugačkim gaćama, zatražena je odgovornost i onih koji su nas svih tih mjeseci putem medija i društvenih mreža dovodili u zabludu, piše šatro.

“Prihvatam apsolutnu odgovornost za propuste u dugoročnoj prognozi. Ja zaista ne znam šta se s našom metodologijom desilo. Naprosto smo omašili za 25- 30 stepeni, što je zaista neprihvatljivo. Znao sam ranije fuliti nekih 10- 15 stepeni, ali sam znao i pogoditi. Naprimjer prošlog ljeta, koje je bilo najtoplije otkako se mjeri temperatura. Toga se niko ne sjeti, a sad, kad se mrznemo u junu, ja kriv, niko na nebesa nije ogorčen i ljut. Odlučio sam, povlačim se”, rekao je Rifat Sušić iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Njegov mlađi kolega, koji je također upozoravao na iznimno visoke temperature i suše tokom ljeta, potvrdio je da je već prvog dana ovog godišnjeg doba odlučio dati ostavku na poziciju meteorologa amatera, te da se već na jednoj televiziji prijavio za poziciju voditelja emisije TV tarot.

“Reći da će ljeto biti vruće, s natprosječnim temperaturama, to i nije neki rizik. Ljeto je suho i toplo, uglavnom. Ali, reći to nekoliko dana prije ovih novembarskih temperatura u junu, to je propust koji mi se u višegodišnjoj karijeri meteorologa amatera nije desio. Jednostavno sam bio fokusiran na ove fronte s juga, a ono me prevari s kontra strane, nanijelo preko Alpa, šta li. Ne znam, to nisam mogao sebi da oprostim, riješio sam da se oprostim s ovom karijerom i da se okušam u nekoj drugoj profesiji. Budući da je tarot blizak meteorologiji, nije mi dugo trebalo da se odlučim”, rekao je bivši meteorolog amater Mirhet Slanić.