Singapur: Odobren prvi lijek za liječenje teško oboljelih od koronavirusa

Danas je u Singapuru odobren Remdesivir, proizvod kompanije Gilead Sciences Inc, za liječenje teško oboljelih od COVID-19. Ovo je prvi lijek koji se pokazao kao učinkovit u liječenju novog virusa.

Remdesivir je prvi lijek za koji se tijekom ispitivanja na ljudima pokazalo da je učinkovit u liječenju novog koronavirusa, a Južna Koreja, Japan, Indija i Sjedinjene Države već su ga odobrili za hitnu upotrebu.

Singapurska Agencija za zdravstvene znanosti (HSA) saopćila je da će dati uvjetno odobrenje za upotrebu Remdesivira u liječenju odraslih pacijenata koji imaju nisku razinu kisika u krvi ili zahtijevaju dodatni kisik.

“Iako su podaci o djelotvornosti i sigurnosti ovog lijeka trenutno vrlo ograničeni, HSA je ubrzao istraživanje Remdesivira zbog hitne potrebe za javno zdravstvo tijekom pandemije covida-19”, navodi se u izjavi HSA-e.

Singapur ima gotovo 39.000 slučajeva zaraze koronavirusom, ali je do sada od komplikacija povezanih s koronavirusom umrlo samo 25 osoba, a tri pacijenta su trenutno na intenzivnom odjelu.

Prema studiji koja je jučer objavljena, Remdesivir je spriječio razvoj plućnih bolesti kod majmuna zaraženih koronavirusom.