Sony ima razlog za slavlje: “The Last of Us Part 2” je nova najbrže prodavana PS4 ekskluziva

The Last of Us Part II dostupan je punih sedam dana i Sony već ima razloga za slavlje.

Prema prodajnim rezultatima koji uključuju i fizičke i digitalne primjerke igre, igru je prvoga vikenda (do 21. 6.) zaigralo više od četiri miliona igrača. Drugi je to najbolji prodajni rezultat 2020. godine, bolje je jedino prošao Animal Crossing: New Horizons.

Za Sony je ovaj rezultat i svojevrsna potvrda dominacije s četvrtom generacijom PlayStationa. Naime, The Last of Us Part II ovim je rezultatom postao i najbrže prodavana Sonyjeva igra, odnosno najbrže prodavana ekskluziva za PlayStation 4. Tu je titulu prethodno držao Marvel’s Spider-Man iz 2018. godine.

Bilo je nekih glasina da ljudi masovno otkazuju narudžbe ove igre prije datuma izlaska, ali na kraju se ispostavilo da je to bila samo agenda neke treće strane.

Što se kritičkog mišljenja tiče, The Last of Us Part II je prema Metacriticu za sada druga najbolje ocijenjena igra 2020. godine. Po pitanju mišljenja publike situacija je ipak malo kompleksnija, ali nakon 86 hiljada “recenzija” prosječna korisnička ocjena u tjedan dana ipak je narasla s nekih 3,3 na 4,6.