Stručnjak za kardiovaskularne bolesti objasnio šta koronavirus učini plućima

Profesor Mauro Giacca sa King’s Collegea u Londonu, koji je stručnjak za kardiovaskularne bolesti, održao je predavanje odboru za nauku i tehnologiju britanskog doma Lordova na kojem je predstavio svoje zaključke o koronavirusu.

Profesor je proučavao rezultate obdukcija osoba koje su preminule od koronavirusa, a provele su mjesec dana ili više u bolnici.

Zaključio je da su osobama, koje su bile u bolnici zbog koronavirusa, pluća u potpunosti bila uništena, piše Oslobođenje. Koronavirus je napravio poptpuni poremećaj arhitekture pluća.

“Ono što pronalazimo u plućima osoba koje su imale koronavirus više od mjesec dana prije nego što su preminule potpuno je suprotno onome što pronalazimo kod osoba koje su, primjerice, oboljele od upale pluća, gripe ili SARS-a. Vidimo masivnu trombozu. Došlo je do potpunog poremećaja arhitekture pluća, a ponekad ne možete ni utvrditi da su to stvarno bila pluća”, rekao je profesor Mauro.

Pronašao je velik broj spojenih stanica koje su pozitivne na koronavirus, te je uvjeren da je zbog toga patologija koronavirusa jedinstvena.