Supernapitci koji dižu energiju i čine vas budnijima

Bez obzira na to spremate li se učiti, pripremate li se za važan sastanak ili prezentaciju, za svaku od spomenutih radnji treba vam poticaj kako bi mozak ostao što duže budan te bistro razmišlja i pravovremeno odlučuje.

Iako je za budnost i produktivnost, kvalitetan san najvažniji faktor, to ponekad nije dovoljno, piše 24sata. hr. Kad su pred nama iznimno zahtjevni dani i zadaci, potrebna nam je dodatna pomoć. Dobra je vijest što postoje napici koji mogu podignuti nivo energije u organizmu i pomoći vam da ostanete fokusirani. A na tom popisu nije kafa.

Voda s limunom
Iako ste upoznati da čaša vode s limunom ujutro pokreće rad probave, možda niste znali da limun sadrži velike doze kalija koji potiče protok kisika u mozak, pa samim time i kognitivne funkcije. Voda, s limunom ili bez njega, zadužena je za mnoge procese u tijelu, te pomoću nje cijeli sistem radi besprijekorno.

Sok od cvekle
Cvekla obiluje nitratima koji potiču protok krvi u mozak, što također poboljšava mentalne i kognitivne funkcije. To znači povećanje kognitivne funkcije u sadašnjosti i manji rizik od demencije u budućnosti. Ovaj se učinak može povećati ako se sok od cvekle kombinira s vježbanjem pa razmislite o ispijanju ovog soka 30 minuta prije treninga.

Zeleni čaj
Ovaj se popularni napitak stoljećima koristi za jačanje kognitivnih sposobnosti. Ima iste blagodati od kofeina kao i kafa, ali kao bonus sadrži aminokiselinu L-teanin koji može smanjiti anksioznost i povećati proizvodnju hormona dopamina. Pijenjem zelenog čaja povećava se budnost, baš kao i kod ostalih napitaka bogatih kofeinom, no ovaj napitak neće izazvati neugodno lupanje srca.

Smoothieji od bobičastog voća
Jagode, borovnice, kupine i acai bobice, nevjerovatno su ukusne te imaju iznimno povoljan utjecaj na mozak. Bogati su antioksidansima koji štite stanice od propadanja te mogu promijeniti način na koji neuroni komuniciraju. Najlakši način da pravu dozu bobičastog voća uvedete u jelovnik su smoothieji koje možete napraviti za doručak ili međuobrok.