U Nici počinje teniski turnir s novim pravilima

Patrick Mouratoglou, trener Serene Williams, pokrenuo je teniski turnir sa do sad neviđenim pravilima, prenosi Jutarnji list. 

Umjesto standardnog načina bodovanja, UTS se igra po četvrtinama od 10 minuta, kao što je slučaj s košarkom u Evropi, nema break lopti, svako servira dvaput i tako naizmjenice. Štoperica između poena odbrojava 15 sekundi. Kad iscuri 10 minuta, četvrtinu osvaja igrač s više osvojenih poena.

U slučaju izjednačenja, igra se odlučujući poen, a ako je na kraju meča 2-2 u četvrtinama, igra se tzv. sudden death, produžetak u kojem svatko servira po jednom, a pobjedu odnosi prvi igrač s dva uzastopno osvojena poena. Tijekom četvrtina dozvoljen je po jedan time-out za razgovor s trenerom – coaching.

Uveli smo sve ovo jer osjećam da se tenis treba reinventirati. Teniski je meč ekstremno spor, poput maratona. Moraš sjesti, naručiti jelo i onda ga gledati tri sata, ako ne i duže. A ako to kažeš 15-godišnjaku ili 20-godišnjaku, zaboravi”, kaže Mouratoglou.

On će tokom pet sedmica u svojoj akademiji imati desetoricu igrača koji će igrati u formatu svako sa svakim, a vodeća imena su Stefanos Tsitsipas, David Goffin, Richard Gasquet, Benoit Paire, Feliciano Lopez i Dominic Thiem.