U Sarajevu zasjeda Kolegij Predstavničkog doma FBiH, u fokusu dogovor o nastavku rada

Kolegij Predstavničkog doma Federacije Bosne i Hercegovine danas će razmatrati dogovor o nastavku rada ovog doma.

Sjednica je zakazana u zgradi Parlamenta FBiH u 12 sati. Iako nije detaljnije najavljeno o čemu će se dogovarati, može se pretpostaviti da će u fokusu biti organizacija sjednica u skladu s epidemiološkom situacijom.

Predstavnički dom FBIH održao je u vremenu stanja nesreće jednu sjednicu online i jednu u Domu mladih centra Skenderija, na kojoj su neki zastupnici također radili putem online mreže. Potom su stručne službe pokušale osigurati adekvatnu salu u Državnom domu, ali su dva puta dobili odbijenicu.

Nakon svega zakazana je nova sjednica, ali vrlo brzo prekinuta zbog problema s mrežom i platformom preko koje se trebala održati. Ta sjednica nastavljena je i privedena kraju u jednom ilidžanskom hotelu, koji ima adekvatnu salu, ali uz naknadu od 2500 KM. Pred Kolegijem Predstavničkog doma je težak zadatak da iznađe adekvatno rješenje, s obzirom da se epidemiološka situacija u BiH pogoršava.

Ono što bi također moglo biti jedna od tema današnjeg Kolegija su sjednice koje su prije epidemije prekinute i nikada nisu nastavljene, kao i tematske sjednice koje su prije i poslije korone tražene od određenog broja zastupnika. Među tim sjednicama su 6. sjednica, koja nikada nije održana, tematska sjednica o stanju na KCUS-u, koju su tražili opozicioni zastupnici, kao i sjednica koja se najavljuje a tiče se stanja u zdravstvo na cijeloj teritoriji FBiH.