Usvojena Prva rezolucija Grada Sarajeva

Gradsko vijeće Grada Sarajeva, a na prijedlog gradonačelnika Abdulaha Skake, usvojilo je Prvu rezoluciju Grada Sarajeva, kojom potvrđuje povijesnu opredjeljenost Sarajeva bosanskohercegovačkog, demokratskog, antifašističkog, multikulturnog, multikonfesionalnog i kosmopolitskog grada.

Danas kada su na domaćoj, regionalnoj i globalnoj sceni prisutne manifestacije šovinističkih i diskriminirajućih ideologija i politika, ovom rezolucijom Grad Sarajevo institicionalno podiže svoj glas kojim osuđuje svaki pokušaj promocije i rehabilitacije istih.

Prva rezolucija Grada Sarajeva, poput Prve sarajevske rezolucije iz 1941. godine koja je donesena u teškom i neizvjesnom vremenu, potvrđuje kontinuitet opredjeljenosti za ideje antifašizma, slobode i jednakopravnosti, kao i otpora nasilju, podjelama i diskriminaciji svih oblika.

Ovim se Grad Sarajevo na institucionalan način pridružio svim onim hrabrim pojedincima i grupama koje danas širom svijeta protestuju i dižu svoj glas protiv rasne diskriminacije i oživljavanja ideologija fašizma i nacizma.

Sarajevska rezolucija ima specifičnu važnost zbog historijskog simbola grad – heroj, koji je pobijedio najdužu opsadu i koji je postao svjetski simbol mira, slobode i suživota različitosti.

U tekstu Rezolucije Grad Sarajevo također poziva nadležne institucije u BiH da na 75. godišnjicu oslobođenja Sarajeva i trećeg zasjedanja ZAVNOBIH-a, 25. godišnjicu genocida u Srebrenici, 25. godišnjicu Dejtonskog mirovnog sporazuma, bez odlaganja donesu propise kojim će se zabraniti javno negiranje genocida u Srebrenici, isticanje fašističkih simbola i slavljenje ratnih zločinaca, saopćeno je na zvaničnoj stranici Grada Sarajeva.