Zbog nestabilne epidemiološke situacije: Organizaciji SFF-a pristupit će se opreznije

O predstojećem Sarajevo Film Festivalu, koji će se održati u periodu od 14. do 21. avgusta razgovorali su danas premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, ministar kulture i sporta Kenan Alikadić i Nihada Glamoč, kao ministrica komunalne privrede i infrastrukture ali i kao komandantica Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo s predstavnicima ovog festivala koje je predvodio Mirsad Purivatra.

Premijer Nenadić je istakao kako zbog nesigurne epidemiološke situacije svi zajedno imamo obavezu da puno opreznije pristupimo organizaciji festivala, saopćila je Vlada KS. Predstavnici SFF-a su tokom današnjeg sastanka obavijestili članove Vlade kako će se ovaj vrlo važan festival realizirati, u zavisnosti od epidemiološke situacije kroz određene krugove, tj. na nivou Sarajeva, Bosne i Hercegovine, regiona ili Evrope.

Direkcija SFF je ostvarila brojne kontakte sa Hrvatskom, Crnom Gorom i Srbijom, te imaju, kako su naveli, pozitivne reakcije. Ukoliko se održi trenutna epidemiološka situacija, SFF ima priliku da bude podjednako uspješan i organiziran kako je to rađeno i prethodnih godina.

Predstavnici SFF-a i članovi Vlade su konstatovali, kako je neophodno formiranje zajedničkog radnog tijela sa predstavnicima Vlade Kantona Sarajevo, Štaba civilne zaštite KS i SFF-a koje bi se isključivo bavilo organizacijom festivala. Dogovoreno je da će komandantica Štaba civilne zaštite koordinirati rad zajedničkog radnog tijela, te na osnovu ulaznih informacija iz direkcije SFF-a pripremiti sve operativne i druge mjere s ciljem zaštite zdravlja sudionika festivala.

Na kraju je konstatovano, kako organizatori Sarajevo Film Festivala i dalje očekuju da će biti angažovan maksimalan broj turističkih radnika i ugostiteljskih objekata, kao i proteklih godina.