Danas prva molitva u Aja Sofiji nakon 86 godina

Muslimani u Istanbulu danas će prvi put nakon 86 godina obaviti molitvu u Aji Sofiji, a nakon što je Turska muzej proglasila džamijom.

Gradonačelnik Istanbula, Ali Yerlikaya, zamolio je vjernike da donesu četiri stvari, a to su maske, molitvene podloške, strpljenje i razumijevanje.

Ministar vjerskih poslova Turske Ali Erbas objavio je da su imenovana tri imama koja će predvoditi molitvu i to Mehmet Bojnukalina, profesor islamskog prava na istanbulskom univerzitetu Marmara, Ferruh Mustuer i Bunjamin Topcuoglu, koji su imami u druge dvije istanbulske džamije.

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan i njegovi islamsko-konzervativni saveznici sudjelovat će na prvoj molitvi u istanbulskoj znamenitoj građevini izgrađenoj u 6. stoljeću. Erdogan je u nedjelju posjetio Aju Sofiju, provevši tamo oko sat vremena i slušajući o pripremama za njeno otvaranje.

Turski je predsjednik najavio da će se građevina otvoriti kao džamija u kratkom roku, nakon što je sud 10. jula poništio odluku iz 1934. godine kojom je pretvorena u muzej. Erdogan je rekao da očekuje da će između 1.000 i 1.500 vjernika pohoditi molitve u petak te je obećao da će se provoditi mjere fizičkog distanciranja

Uoči prve molitve, pod je prekriven tepihom koji je izabrao Erdogan, a mozaici koji predstavljaju kršćanske simbole bit će prekriveni zastorima za vrijeme molitve. Većina cesta se zatvara, a javni prijevoz je ograničen. Na raspolaganju će biti 736 pripadnika zdravstvenog osoblja, 101 ambulantno vozilo i helikopter.