BiH dobila dva nova nacionalna spomenika

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine donijela je na jučerašnjoj sjednici odluke o proglašenju nacionalnim spomenicima Pokretnog dobra – Specijalne zbirke Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine u Sarajevu i Graditeljske cjeline crkve Vaznesenja Hristovog u Dubočanima, grad Trebinje, saopćeno je iz te komisije.

Članovi Komisije usvojili su također izmjene i dopune odluka o proglašenju sljedećih dobara nacionalnim spomenicima BiH: Historijski spomenik – Zgrada Krajinaputeva u Bihaću; Graditeljska cjelina – Električna centrala na Hisetima (Marijin Dvoru) u Sarajevu; Graditeljska cjelina – grupa zgrada u Kotromanićevoj ulici (Kotromanićeva br. 36, br. 38 i zgrada na uglu Kotromanićeve i ul. Kalmija Baruha ) u Sarajevu; Historijski spomenik – Despića kuća u Sarajevu; Graditeljska stambena cjelina – Begovina u Stocu; Historijsko područje – Nekropola sa stećcima Radimlјa, Stolac.

Izmjene i dopune odluka odnose se na kategorizaciju i redefinisanje mjera zaštite u skladu s trenutnim stanjem lokaliteta, prenosi Fokus.

Ovoj sjednici Komisije prisustvovali su i predstavnici međunarodne zajednice u BiH.