Bosanski Leonardo da Vinci: Nesuh Matrakčija, jedan od najvećih umjetnika i mislilaca s kraja 15. i početka 16. stoljeća

Nesuh Karađoz bin Abdulah el-Bosnavi, poznatiji kao Nesuh Matrakčija, rođeni Visočanin bio je jedan od najvećih mislilaca s kraja 15. i početka 16. stoljeća.

Bio je veliki matematičar, geograf, kartograf, kaligraf, ratnik, mislilac, pisac i umjetnik. Kao osoba bio je poznat po svim svojim talentima i mudrosti. Živio je od 1480. do 1564. godine. Također, Matrakči je bio izumitelj i borilačke vještine matraka.

Matrak je bosansko- osmanlijska borilačka vještina nastala u 16. stoljeću. Njeno ime znači toljaga, batina, ali i “čudesno” na arapskom jeziku.

Bosanski matrak je borilačka vještina koja podrazumijeva znanje i učenje rukovanja mačem i sabljom te drugim vrstama oružja, poznavanje anatomije ljudskog tijela i botanike. Temelj i osnova bosanskog matraka je mačevanje. Za vježbanje matraka korišten je drveni mač. Iako postoje nivoi (tzv. deredže) napredovanja, nije do kraja jasno na osnovu čega se ono ostvaruje. Postoje mitovi i narodna vjerovanja o čudesnim sposobnostima pojedinih bosanskih matrakčija, o tome kako su za kratko vrijeme mogli prevaliti velike dionice puta, lebdjeti, hodati po vodi, kako su odolijevali puščanim mecima te kako su poznavali tajne recepte za spravljanje raznih lijekova i otrova, kako su na osnovu znakova iz prirode mogli pretpostaviti kretanje neprijateljske vojske. Zbog velike privrženosti islamu, ljudi su ih često smatrali evlijama.

Foto: Yazihaneden
Foto: Yazihaneden

Studija o Matrakčijevoj knjizi Umdet-ul Hisab otkrila je nepoznatu činjenicu da je Matrakčija izumio neke metode množenja. Jedan od značajnih rezultata prikazanih u ovoj knjizi bilo je to da se rešetkasto množenje (ili arapsko) uveliko koristilo na Enderunu 50 godina prije nego što ga je John Napier ponovo uveo u Evropu.

Matrakčija je poznat i po minijaturama. Kreirao je naturalistički stil koji se fokusirao na panoramske poglede na krajolike i gradove naslikane do najsitnijih detalja. U umjetnosti osmanlijske minijature ovo je kasnije postalo poznato kao “Matrakčijin stil”. Najvažniji od njegova četiri historijska sveska minijatura jeste svezak koji se bavi prvom kampanjom Sulejmana I u današnjem Iraku i Iranu 1534-1535, o kojoj je napisao spomenuto djelo Fetihname-i Karabuğdan.

Foto: klubputnika.org
Foto: klubputnika.org

Osim ilustriranja marša osmanlijske vojske od Istanbula do Bagdada, a zatim do Tabriza i njenog povratka preko Halepa i Eskişehira, Matrakčija je uključio i sve gradove kroz koje je vojska prošla na svom putu. U biblioteci Istanbulskog univerziteta čuva se jedina kopija ovog djela.

Foto: klubputnika.org
Foto: klubputnika.org

Radi ilustracija i njegovog rijetko viđenog talenta, Nesuh Matrakčija smatra se bosanskim Leonardom da Vincijem. On je svakako dio slavne bosanskohercegovačke i bošnjačke prošlosti. Zasigurno se može smatrati istaknutom ličnošću porijeklom sa ovih prostora koja je ostavila mnogo toga čime se treba ponositi.