Prijedlog: Vaskularnu hirurgiju koristiti za smještaj Covid pacijenata do uspostavljanja izolatorija

Ministarstvo zdravstva KS je 17.07. primilo zahtjev od KCUS-a za formiranje prostora u Općoj bolnici za pacijete oboljele od Covid 19, a 23. jula je Opća bolnica predložila da se u funkciju stavi Vaskularna hirurgija za te namjene, kazala je Amra Isić, sekretar Ministarstva zdravstva KS u usmenim odgovorima zastupnicima u Skupštini KS.

“Ministarstvo zdravstvo KS se obratilo Federalnom ministarstvu i Federalnoj vladi i u postavljenom upitu traženo je da se predmetni objekat Vaskularne hirurgije da na privremeno korištenje Vladi KS do stavljanja izolatorija u funkciju koji je u fazi adaptacije i rekonstrukcije i koji će se koristiti trajno u budućnosti”, kazala je Isić.

Što se tiče rebalansa budžeta ZZO KS, inicijativa zastupnika Elmedina Konakovića bit će proslijeđena na postupanje ZZO KS.

“Sve zdravstvene ustanove su iskazale svoje potrebe za naredni period od šest mjeseci, bit će obezbijeđene sve potrebe zdravstvenih ustanova i laboratorija sredstvima UNDP-a i vlastitim sredstvima u procesu javnih nabavki”, kazala je Isić.

Ona je kazala da je put pacijenta u Covidu 19 građana bez zdravstvenog osiguranja isti kao i pacijenata sa zdravstvenim osiguranjem i da tu nema nikakve razlike. Objašnjavajući zašto je rasformiran izolatorij na Građevinskom fakultetu, Isić je kazala da je on bio uspostavljen proglašavanjem stanjem nesreće i nakon ukidanja stanja nesreće je prestao da važi.

Isić je kazala da je ministar zdravstva 14. jula donio odluku o sastavu Kriznog štaba i to članova Aida Pilav (predsjednica), Mirsada Hukić, Ismet Gavrankapetanović, Amra Junuzović Kaljić, Rusmir Baljić, Muhamed Ahmić, Adem Zalihić, Anisa Bajramović, Izet Smajić, Alma Kadić pomoćnica ministra, Alen Katović, pomoćnik ministra, Kemal Beganović vanjski saradnik, Amra Isić, Azra Đozo.