Britanski doktor istrčao 35 km sa maskom: Ipak ne ometa dotok zraka

Britanski liječnik iz Yorkshirea odlučio je stati na kraj nagađanjima da maske ometaju dotok zraka te je zbog toga s njom otrčao 35 kilometara.

Tom Lawton je liječnik na odjelu intenzivne njege u Bradford Royal Infirmary i liječi pacijente s koronavirusom.

Tokom trčanja izvijestio je da mu maska nijednom nije spala, a razina kisika je sve vrijeme kad bi pogledao bila na 98 posto. Nada se kako to može ohrabriti ljude na nošenje maski kako bi ostali sigurni.

Pišući na Twitteru, Lawton je objasnio da je vidio “najgore što koronavirus može učiniti”.

Kako bi razotkrio mit da nošenje maske za lice smanjuje razinu kisika i potaknuo ljude da da nose maske kad izađu iz kuće, Lawton je odlučio trčati na posao dok nosi masku.

Lawton je također pokrenuo GoFundMe stranicu namijenjenu za prikupljanje novca prije utrke za Trussell Trust, koji vodi banke hrane za potrebite širom Velike Britanije.

“Snažno se zalažem za sve što nas može učiniti sigurnima”, napisao je Lawton na stranici GoFundMe.

Dodao je kako ga uznemiruju dezinformacije koje su plasirane oko razine kisika pri nošenju maski, kao i zbunjujuće poruke kad ih treba nositi.

Lawton koji je nekada bio triatlonac zbog pandemije je izašaoiz forme, pa je sada odlučio “ubiti dvije muhe jednim udarcem”, te otrčati na posao s maskom i mjeračem kisika.

Pokazao je kako mu maska tokom trčanja nije spala, a razina kisika stajala je na 98 posto svaki put kad bi provjerio. Slobodno to spomenite svakom tko vam kaže da se kroz masku ne može disati te ostanite sigurni, poručio je.