Delegati odbili hitnu proceduru za budžet, ide po skraćenoj proceduri na hitnoj sjednici

U zgradi Parlamentarne skupštine BiH održava se 10. sjednica Doma naroda PS BiH kojom predsjedava Nikola Špirić. 

Sjednici prisustvuje 14 delegata, pet delegata iz reda Bošnjaka, četiri iz reda Hrvata i pet iz reda Srba dok je Dragan Čović opravdano odsutan zbog zaraze koronavirusom. Denis Bećirović, delegat SDP BiH kazao je da niko u BiH ne može znati kako će se razvijati epidemiološka situacija te je dao prijedlog da se izvrše izmjene Poslovnika kako bi se omogućilo i online zasjedanje kao što je to već učinio Predstavnički dom PS BiH.

“Smatram da ne postoji nijedan razlog da i mi to ne uradimo u Domu naroda jednim zaključkom danas obavežemo ili stručne službe da nama pripreme kratke izmjene Poslovnika i da danas izglasamo izmjene, ili da pripremimo izmjene i da ih usvojimo na prvoj narednoj sjednici. U ovom trenutku ima opravdanih i objektivnih razloga da to učinimo”, kazao je Bećirović.

Špirić je kazao da je to dobar prijedlog i da stručne službe pripreme izmjene Poslovnika i da na prvoj narednoj sjednici usvoje te izmjene.

Delegati su izglasali da se Prijedlog zakona o budžetu ne razmatra po hitnom postupku.

“Moramo se dogovoriti da ćemo danas raspravljati o budžetu i to po skraćenom postupku. Raspravu ćemo voditi u skraćenoj proceduri i to znači da ćemo imati prvu hitnu sjednicu nakon ove sjednice i molim službe da pripreme dnevni red”, kazao je Špirić.

Godišnji izvještaj Centralne banke za 2019. godinu upućen je proceduru usaglašavanja jer nije bilo entitetske većine.