Delegacija Općine Novo Sarajevo posjetila Memorijalni centar Potočari u Srebrenici

Delegacija Općine Novo Sarajevo koju je predvodio Općinski načelnik Nedžad Koldžo, a koju su činili vijećnici Općinskog vijeća Novo Sarajevo i pomoćnici Općinskog načelnika, u ponedjeljak, 20. jula ove godine posjetili su Memorijalni centar – Potočari u Srebrenici, a u povodu obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

Budući da zbog epidemije koronavirusa i propisanih higijensko – epidemioloških mjera ove godine nisu bila omogućena veća okupljanja na obilježavanju 25. godišnjice genocida, kao ni dženazi i ukopu devet žrtava genocida počinjenog u ljeto 1995. godine u Srebrenici, delegacija Općine Novo Sarajevo prilikom posjete Memorijalnom centru Potočari položila je vijenac na postament, te učenjem Fatihe odala počast svim žrtvama genocida.

Na mezarja devet žrtava genocida ukopanih 11. jula 2020. godine članovi delegacije Općine položili su ljiljane, te učenjem Fatihe pridružili se molitvama za smiraj njihovih duša. Općinski načelnik Nedžad Koldžo sa članovima delegacije potom je obišao i izložbu Safeta Zeca “EXODUS”, nakon čega su se upisali i u knjigu žalosti.

U povodu obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici, Općina Novo Sarajevo upriličila je javno prikazivanje video materijala „Čitanje za Srebrenicu“ ispred Međunarodnog centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo, a na dan godišnjice 11. jula u 12:00 sati u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, simbolično se oglasila sirena od jedne minute na području Općine Novo Sarajevo.