Dizajnirana silikonska zaštitna maska za višekratnu upotrebu

Znanstvenici s Tehnološkog instituta u Massachusettsu (MIT) dizajnirali su masku za višekratnu upotrebu koja se može sterilizirati i ponovno nositi, a istovremeno pruža jednaku zaštitu kao i maska ​​N95.

Njihova maska izrađena je od silikona i gume i sadrži N95 filtere, ali je izrađena od glatkih materijala koji su nepropusni, te ih je daleko lakše i brže sterilizirati.

Nakon što bude spremna za isporuku, zaštitna maska, nazvana iMASC, vjerojatno će koštati oko 15 dolara ili 97 kuna, prenosi 24 sata.

Foto 24 sata

Tim koji stoji iza iMASC-a planira dobiti odobrenje američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) i prodati je bolnicama – i na kraju široj javnosti, ali još nije jasno kada će maska biti dostupna za kupnju. Između marta i maja, Amerikanci su koristili oko 140 milona maski N95 dok je koronavirus započeo diljem SAD-a. Ona je izrađena od žilavih, obično sintetičkih vlakana, koji su zlatni standard za dišnu ​​sigurnost. Njihovi gusti sastavi jedni su od rijetkih koji blokiraju sitne virusne čestice.

Zalihe maski brzo su se ispraznile u prvim danima pandemije. Iako se N95 maske mogu sterilizirati bez gubitka integriteta, postupak zahtijeva specijaliziranu opremu koji može biti dugotrajan i skup. Dakle, tim MIT-a nastojao je izumiti masku koja zahtjeva manje skupo i jednostavnije čišćenje, ali i jednako učinkovito rješenje.

Materijal na koji su se fokusirali bila je silikonska guma, sintetika koja se obično koristi u medicinskoj industriji, a koju se lako može sterilizirati uz niz različitih metoda, uključujući korištenje alkohola, pare, zračenja i suhe topline. Ne samo da bi njihova nova maska ​​trebala biti jednostavna za čišćenje i pritom blokirati sitne čestice, već je dizajnirana tako da će njezina izrada biti jeftina i ići u hiljade, ako ne i milione primjeraka.

Iako se maska ​​N95 može dezinfikovati samo nekih 20 puta, i to samo posebnom opremom, silikon se može očistiti na više načina, i to mnogo puta prije nego što se degradira. Maske će koštati oko 15 dolara po komadu za bolnice, što je znatno više od 3 do 7 dolara, za N95 maske, ali tim vjeruje da će dugoročno uštedjeti novac i materijal – i sigurno će biti učinkovitije i korisne za vrijeme pandemije.