Smijenjen Nadzorni odbor Vodovoda i kanalizacije

Kantonalna vlast je nastavila sa smjenama u upravljačkim strukturama javnih preduzeća, te je prije nekoliko dana smijenjen kompletan Nadzorni odbor Vodovoda i kanalizacije (ViK).

Smijenjeni su Kemal Ademović, predsjednik Nadzornog odbora, te članovi a Zlatko Mijatović i Želimir Bukarić. Ovaj NO je bio imenovan za vrijeme Vlade KS Edina Forte. Direktor ViK-a je još uvijek Enver Hadžiahmetović.

Budući da je Vlada KS imenovala nove vršioce dužnosti NO ViK-a Mirzu Bilalagića, Miralema Sariju, te Ahmeda Mulaibrahimovića, za očekivati je da ubrzo dođe i do smjene Hadžiahmetovića, prenosi Oslobođenje.

Prema obrazloženju Vlade KS, smijenjeni Nadzorni odbor izgubio je povjerenje osnivača. Tako je Skupština preduzeća odbila usvojiti Izvještaj o poslovanju KJKP “Vodovod i kanalizacija” d.o.o. Sarajevo za 2019. godinu koji uključuje finansijski izvještaj i izvještaje revizora, nadzornog odbora i odbora za reviziju.

Ističe se da Nadzorni odbor Skupštini preduzeća propustio dostaviti prijedlog načina pokrića gubitka preduzeća,

U proteklom periodu je došlo do smjena i imenovanja u nizu drugih kantonalnih preduzeća poput Toplana, Rada, Zoi ’84, GRAS-a.