Dom naroda PS BiH danas usvaja Budžet institucija za 2020. godinu

S početkom u 10 sati trebala bi se održati sjednica Doma naroda PS BiH.

Već je poznato da je član Kolegija Dragan Čović zaražen koronavirusom i nalazi se u kućnoj izolaciji. Za sada nema informacija da je neko od kolega iz Kluba Hrvata Lidija Bradara, Marina Pendeš ni Bariša Čolak bili s njim u kontaktu pa je očekivano da se oni pojave na sjednici. Na današnjoj sjednici trebao bi biti usvojen Budžet institucija BiH za 2020. godinu. Ukoliko na sjednicu ne bi došla tri delegata iz Kluba Hrvata onda ne bi bilo kvoruma za održavanje sjednice.

Za usvajanje budžeta potrebno je osam glasova, to su SDA-ova tri, jedan SBB-ov plus četiri SNSD-ova, i da iz FBiH ne bude glasova protivljenja. Zlatko Miletić (samostalni delegat) i Denis Bećirović (SDP) su ta dva glasa koja ne bi smjela glasati protiv budžeta. Bećirović nije otkrio kako će glasati na sjednici.

U Predstavničkom domu PS BiH HDZ je glasao protiv Budžeta, ali je on usvojen. Iz međunarodne zajednice izrazili su očekivanje da se usvoji budžet kako bi se mogli provesti i lokalni izbori koji su upravo zbog problema sa nedostatkom finansijskih sredstava pomjereni sa 4. oktobra na 15. novembar.