EU: Postignut dogovor o Fondu za oporavak težak 750 milijardi eura

Lideri zemalja članica EU postigli su nakon pet dana maratonskih pregovora dogovor o planu oporavka Evropske unije teškom 750 milijardi eura i sedmogodišnjem budžetu od 1. 074 milijarde eura.

“Uspjeli smo. Vjerujem da će ovaj dogovor biti promatran kao ključni trenutak na evropskom putovanju, ali će nas također uvesti u budućnost”, izjavio je predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel”.

Plan za oporavak od 750 milijardi eura predviđa 390 milijardi bespovratne pomoći i 360 milijardi zajmova. Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron pozdravili su jutros “historijski dan” u Evropi poslije dogovora o planu ekonomskog oporavka EU postignutog petog dana samita lidera Unije u Briselu.

“To je historijska promjena za našu Evropu i našu zonu eura. Učinjen je veliki korak”, rekao je Macron na konferenciji za novinare i dodao da je za dva mjeseca “izgrađen konsenzus kako bi do sada neviđeni plan o ekonomskom oporavku postao stvarnost”.

Angela Merkel je rekla da osjeća “veliko olakšanje poslije teških pregovora” i dodala da je Evropa ipak pokazala da “može zajednički da djeluje”.

“To je važan signal koji je iznad Evrope. To je odgovor na najveću krizu s kojom se Unija suočava od njenog nastanka”, rekla je njemačka kancelarka.

Prema riječima talijnskog premijer Đuzepea Kontea, Italija će dobiti 28 posto novca, odnosno 209 milijardi eura od usaglašenih 750 milijardi, od čega će 81 milijarda biti u grantovima, a 127 milijardi u vidu pozajmica. On je rekao da će fond omogućiti zemljama EU da se “snažno i efikasno” suoče sa krizom.

“Zadovoljni smo usvajanjem ambicioznog plana, koji će nam omogućiti da se snažno i efikasno suočimo sa krizom”, istakao je Konte na konferenciji za novinare nakon pet dana pregovora u Briselu.