Dresirajte svog ljubimca: Kako smanjiti agresivnost prema posjetiocima

Posebna je veza između ljubimca i vlasnika, međutim, prema nepoznatima ili osobama koje ne viđa često, pas zna biti neprijatan pa čak i agresivan, kako ga iskontrolisati?

Naučite svog ljubimca osnovnim naredbama

Posjeta prijatelja vašem domu može biti jedna od situacija u kojima će vaš ljubimac biti “neprijateljski raspoložen”. Međutim, baš tada bi bilo idealno da iskoristite najosnovnije komande (npr. ‘sjedi’, ‘lezi’, ‘stani’) pomoću kojih ćete, vrlo vjerovatno, uspjeti svog ljubimca držati pod kontrolom jer će se fokusirati na izrečene komande.

Prisnost s prijateljima ostavite pred vratima

Postoje psi koji su vrlo ljubomorni i posesivni. Ako je i vaš ljubimac takav, pokušajte pred njim ne iskazivati pretjeranu bliskost s drugim ljudima jer upravo to u vašem ljubimcu može izazvati agresiju i revolt.

Polako ga upoznajte s posjetiocima

Dopustite psu da upozna vaše posjetioce polako i na njegov način. Forsiranje prisnosti vašeg ljubimca i vaših prijatelja nije pametna ideja, posebno ako niste sigurni na koji način bi pas mogao reagovati.

Nagradite ga za dobro ponašanje

Kada vaš pas konačno usvoji željeni obrazac ponašanja, nagradite ga. Time i svog ljubimca podstičete da i u nekoj drugoj “misiji” bude dobar i poslušan, prenosi Klix.